TEST DNES: Úplné výsledky testu pšeničných piv
Část 14/14
Protokol testu
- Test jsme zaměřili na pšeničná piva sudová. Polovina vzorků pocházela z průmyslových pivovarů, polovina z minipivovarů.
- Sudy z malých pivovarů jsme nakoupili v pražské pivotéce Pivní mozaika, ostatní vzorky v Pivoobchodě na pražském nákladovém nádraží Žižkov nebo přímo v pivovaru.
- Piva nejprve senzoricky posuzovala 18členná porota, do které jsme kromě nezávislých odborníků pozvali i zástupce pivovarů, jejichž vzorky byly zařazeny do testu. Ne všichni se však mohli hodnocení zúčastnit.
- Ochutnali vzorky naslepo, hodnotili barvu, pěnu, vůni, chuť, říz, pitelnost a celkový dojem, který známkovali školními známkami od 1 do 5. Vzorky pak ochutnalo a ohodnotilo ještě zhruba 80 běžných konzumentů . Ke každému vzorku jsme získali minimálně 50 známek.
- Ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze zjišťovali obsah alkoholu a extrakt původní mladiny (EPM), tedy stupňovitost.
- Změřený obsah alkoholu se může od deklarovaného lišit až o půl procenta.
- Rozsah EPM není pro pšeničné pivo na rozdíl od ležáku stanoven, pokud ho ale výrobce: uvádí, musí odpovídat naměřené hodnotě s nejistotou měření 0,06 %.
- Všechna piva byla nefiltrovaná, piva z průmyslových pivovarů byla většinou pasterovaná, a mají proto také delší trvanlivost.
- Nepasterovaná piva mají velmi omezenou trvanlivost, proto na ně pivovary dávají mnohem kratší záruční dobu, většinou jen několik týdnů.
- Celková známka testu se vztahuje jen na senzorické hodnocení a je průměrem z hodnocení obou porot.
- Test platila redakce MF DNES ze svého rozpočtu.
- Partnerem testu byla firma Thermotechnika Bohemia, dodavatel výčepních zařízení pro gastronomii, která nám zapůjčila profesionální „pípy“.
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!