Pondělí 9. prosince 2019, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 9. prosince 2019 Vratislav

Piva pro řidiče se už dají pít

  11:00aktualizováno  11:00
Skalní pivaři jím opovrhují, přesto má své příznivce, kterých navíc rychle přibývá. Dnešní nealkoholické pivo je něco docela jiného než někdejší pito z 80. let, kdy se začalo vyrábět. Tak, jak stoupá kvalita piv obecně, zlepšují se i piva nealkoholická.
Nealkoholické pivo

Nealkoholické pivo - Nealkoholické pivo | foto: Václav PancerMF DNES

Prokázal to test, který uspořádala redakce MF DNES. Pivovarští odborníci v něm hodnotili 14 různých značek nealkoholických piv, jež nabízí dnešní trh. Byla mezi nimi jak piva z tuzemských, tak ze zahraničních pivovarů. V laboratořích Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze pak piva posuzovali analyticky.

Nenechte se mýlit známkami
Degustátoři, mezi nimiž byli i sládkové z pivovarů, hodnotili piva vesměs dobře. "Byla až na pár výjimek dobrá. Kvalita piv, nejen nealkoholických, hodně vzrostla, dnes si nikdo nemůže dovolit špatný výrobek, protože by neuspěl na trhu," tvrdí Radim Jurčíček z přerovského pivovaru Zubr.

Jen tři piva skončila pod průměrem. Že většina vzorků získala známku kolem čtyřky, však neznamená, že by na školním vysvědčení za chuť měla čtyřku. Při hodnocení piv se používá devítibodová stupnice, která je podrobně rozlišuje od mimořádně dobrého až po mimořádně špatné.


foto JAK USPĚLA NEALKOHOLICKÁ PIVA
LEPŠÍ PIVA
HORŠÍ PIVA

 

Na krajní hodnoty nedosáhl ani jeden z testovaných vzorků. "Hodnocená piva byla z pohledu smyslových vlastností poměrně vyrovnaná. Výrazněji vybočoval nejhůře hodnocený vzorek Klášter, od předposledního vzorku měl odstup víc než jeden bod," říká vedoucí Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch, který degustaci vedl.

Klášter propadl i v analýzách. Ukázalo se, že má téměř dvakrát tolik alkoholu, než by měl mít. Nealkoholické pivo může obsahovat nejvýš 0,5 objemového procenta alkoholu, klášter dosáhl 0,99, měl by tedy být označen jako pivo se sníženým obsahem alkoholu.

Vítězem testu se stal Radegast Birell s poměrně malým náskokem před druhým staropramenem. Chutí se nejvíce blížil běžnému pivu. Střední říz, střední plnost, střední mírně drsná hořkost, cizí vůně a chutě velmi slabé. Takový senzorický profil vystavili hodnotitelé nejprodávanějšímu nealkoholickému piv u na českém trhu. I když právě v jeho hodnocení byly největší rozdíly. Jeden porotce ho ohodnotil jedničkou (a nebyl to nikdo z Radegastu!), jiný mu přisoudil sedmičku. I na takové případy systém hodnocení pamatuje: nejnižší a nejvyšší známka se škrtají.

Vůně mladiny
Test přinesl ještě další poznatek. Vyjádřil ho jeden z hodnotitelů, výrobní ředitel pivovaru Krušovice František Šmíd: "Po dnešní degustaci bych řekl, že v nealkoholických pivech jsou větší rozdíly v chuti než u piv klasických." Je to dáno tím, že nealkoholická piva jsou vyráběna odlišnými způsoby (viz Nealkoholické...).

Některé pivovary používají speciální kvasnice, jiné odstraňují alkohol z hotového piva a další - těch je většina - vlastně připravují nedokvašené pivo. Právě tento produkt se chutí liší od běžných piv. Má specifickou mladinovou vůni (je to ta nasládlá vůně, která je občas cítit v okolí pivovaru).

Zájem o nealko roste
Nealkoholická piva sice tvoří zatím jen 1,1 procenta z celkového výstavu, ale jejich prodej stále stoupá. "V roce 2004 vzrostla jejich výroba oproti předchozímu roku o čtvrtinu," říká šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. "Jsem přesvědčen, že nealkoholická piva mají budoucnost. Je to věc životního stylu," dodává.

Dnes už snad není restaurace, která by neměla nealko pivo na jídelním lístku, rozšiřuje se i nabídka v obchodech. "Je to jednoznačně alternativa k přeslazeným limonádám, nehledě na to, že k některým jídlům se limonáda ani voda prostě pít nedají," míní konzultant společnosti Pivo Praha Jan Šuráň.

Na nealkoholická piva se příznivě dívají i lékaři. "Je to přímo ideální nápoj," říká specialista z oboru vnitřního lékařství a gastroenterologie Petr Mareček z Medicentra Beroun.

"Když budete pít limonády, tak do sebe dostáváte jen prázdné kalorie a chemikálie. Nealko pivo je nejlepší varianta pro lidi obsluhující stroje, pro řidiče... Pouze pro lidi se závislostí na alkoholu je to trochu tenký led. Ne že by jim vadilo to nepatrné množství alkoholu, ale spíš z psychické stránky. Snadno by mohli sklouznout zpět k alkoholu," varuje Petr Mareček.

PIVNÍ SLOVNÍČEK
ŘÍZ: Dává ho pivu oxid uhličitý, závisí však i na dalších složkách piva, jako je třeba chmel. Pivo má správný říz, když po napití pocítíte osvěžující účinek, který vás podněcuje k dalšímu napití. Říz českého piva je střední až silný.
PLNOST: Je pivo prázdné, jakoby vodové, nebo máte jeho chuti plnou pusu?
Rozdíl je v plnosti. Pivo ji získává z extraktu původní mladiny, což je zjednodušeně řečeno výtažek všech důležitých využitelných látek. Čím je extrakt vyšší, tím je pivo plnější, hutnější, a tedy i chutnější. Množství extraktu vlastně vyjadřují stupně (desítka, dvanáctka).
HOŘKOST: Je to velmi důležitá charakterová vlastnost piva. Hořkost pivu dává chmel, ale ovlivněna je také technologickým postupem. Pro české pivo je typická střední až vyšší hořkost.
CIZÍ VŮNĚ A CHUTĚ: V pivu by měla převládat chuť po sladu a chmelu. Všechny ostatní vůně a chutě jsou považovány za cizí, některé jsou přijatelné, jiné ne. Některé vznikly v pivovaru, jiné jsou výsledkem špatného skladování, další jdou na vrub stárnutí piva. Ovocná (neboli esterová) vůně a chuť, která se u testovaných piv objevovala nejčastěji, je projevem "uspěchaného" piva. Pivovarští by řekli, že kvasnice nedostaly to, co měly dostat. Mladinová vůně a chuť je typická pro nealkoholická piva vyráběná zastavením kvasného procesu. Je to specifická chuť mladiny - svařeného sladu s chmelem - tedy nehotového piva ještě před prokvašením.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Firma přišla o miliony, při Black Friday kvůli chybě nabízela slevu 97 %

Švédská technologická firma Foreo, která působí i v Česku, nadělila během akce Black Friday kvůli cenové chybě svým...

Je nemravné mít na jogurtu přirážku sto procent, řekl ministr Toman

Kontrola dvojí kvality bude mířit zejména na nadnárodní potravinářské firmy, ty české s ní problém neměly. Ministr...

Jak se podvádí na EET: účtenky se smyšleným kódem i snižování tržeb

Falešná účtenka nebo její nevydání. Finanční správa popisuje, jak podnikatelé upravují software v pokladnách, aby...

Dělníci šikanovali agenturní kolegy. Dali jim projímadlo, zavřeli do bedny

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dala výpověď pěti zaměstnancům, kteří šikanovali své kolegy najaté přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Škoda Auto vyplatí zaměstnancům další prémie, na Vánoce vyhlásí dovolenou

Prémii deset tisíc korun za výkon v roce 2019 vyplatí do konce týdne zhruba třiceti tisícům tarifních zaměstnanců...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky
Premium

Ekologie tam a nazpět. Do plechovek se stáčí už i voda nebo víno

Nový „zelený“ materiál, lepší než plasty. Tak bývá v poslední době často označován hliník a výrobci plechovek nestíhají...

Spotřebitelská sdružení žalují Českou pojišťovnu a Generali kvůli poplatkům

Spotřebitelské organizace Asociace občanských poraden a Podvedení klienti podávají žalobu na Českou pojišťovnu a...

Premium

Nakup teď, zaplať až v lednu. Vánoční nákupy s odloženou platbou

Vánoce se blíží a firmy hledají cesty, jak lidi přimět co nejvíce utrácet. Jedním z letošních lákadel v největších...

Premium

Test jednorázových brček: Papír měkne, sláma se drolí, těstoviny mokvají

Plastová brčka končí, co je nahradí? Vyzkoušeli jsme deset jednorázových výrobků z papíru, slámy a sušeného těsta....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz