Nikdo by neměl vědět o člověku více než on sám

- Poznat, že grafolog nehraje se svým klientem fér hru, nemusí být příliš složité. Každý správný odborník totiž dodržuje několik jednoduchých zásad, které klientovi kryjí záda a pomáhají i jemu.

Grafolog by se měl prokázat nějakým vzděláním v oboru. Prakticky to bývá psycholog nebo absolvent několikaletého kursu grafologie v nějaké důvěryhodné instituci.
Ten, kdo dělá rozbor, by si měl vyžádat více vzorků rukopisu, jednoduchou kresbu a základní informace o klientově osobě. Na škodu není ani doplnění rozboru jednoduchým psychologickým testem.
Součástí rozboru je podrobný popis písma. Grafolog by ho měl dát klientovi k dispozici. Závěrečný komentář by se měl opírat o neutrální psychologickou terminologii a nemělo by v něm být jakékoliv moralizující hodnocení. Na druhou stranu je obvyklé, že v rozboru se lze setkat i s metaforami a obrazným vyjádřením. Musí však být pro klienty zcela srozumitelné.
Rozbor by měl v případě konkursu do zaměstnání dostat potenciální pracovník ještě před pohovorem. Zaměstnavatel totiž nemá vědět o svém zaměstnanci více než on sám.
Serióznost údajů v rozboru lze laicky ověřit i tím, do jaké míry se hodí na klienta a zda by bylo možné tyto závěry říci i o jiných osobách.

Firma: Calix Communication Centre
Praha
Cena: 1500 Kč
Hodnocení: ****
Požadované dokumenty: životopis formátu A4, podpis
Požadované údaje: pohlaví, pravák/levák

Firma: Consilia
Praha
Cena: 3000 Kč
Hodnocení: **
Požadované dokumenty: životopis formátu A4, podpis
Požadované údaje: pohlaví, pravák/levák

Grafoložka: Helena Baková
Praha
Cena: 2025 Kč
Hodnocení: ****
Požadované dokumenty: dvě strany textu na nelinkovaném papíře A4, podpis, kresba listnatého stromu a lidské postavy tužkou na A4
Požadované údaje: pohlaví, věk, pravák/levák, národnost, vzdělání, zaměstnání, rodinný a zdravotní stav a případný přelom v posledním roce

Grafoložka: Zdeňka Rusnoková
Ropice
Cena: 2021 Kč
Hodnocení: ***
Požadované dokumenty: jedna až dvě strany textu na nelinkovaném papíře A4, podpis, kresba listnatého stromu tužkou na A4
Požadované údaje: pohlaví, věk, pravák/levák, národnost, vzdělání, zaměstnání, zdravotní problémy

Grafoložka: Blanka Pevná
Teplice
Cena: 2025 Kč
Hodnocení: ***
Požadované dokumenty: dvě strany textu na nelinkovaném papíře A4, podpis, kresba listnatého stromu a lidské postavy tužkou na A4
Požadované údaje: pohlaví, věk, pravák/levák, národnost, vzdělání, zaměstnání, rodinný a zdravotní stav

Poznámka: celkové hodnocení vychází ze tří základních kritérií (kolik informací posudek přinesl, zda jsou pravdivé a zda jsou užitečné), které jsou blíže popsány ve zvláštním článku na této straně.
Stupnice hodnocení: od ***** rozbor poskytující veškeré informace o osobnosti až po * s minimem informací.
Uvedené ceny odpovídají rozboru jedné osobnosti v loňském roce. Údaje o všech třech ženách, jejichž rukopisy byly podrobeny zkoumání, byly platné na přelomu let 1997/98. Tehdy napsaly texty, které dostali do rukou grafologové. Posudky psychologa jsou velmi zkráceným výsledkem několikahodinových psychologických testů.


Na test vydala redakce MF DNES čtyřicet tisíc korun ze svého rozpočtu.
PRAMEN: TEST DNES

 

Anketa

"Používáte při konkursech grafologické rozbory?"
Robert Dlask, personální agentura Work Plus:
Naši zaměstnanci sice prošli grafologickým školením, ale pro nezkreslený profil uchazeče by byl zapotřebí skutečný odborník s dlouholetou praxí. Žádná firma si u nás ovšem tyto grafologické rozbory ještě neobjednala.
Eliška Winterová, reklamní agentura Euro AWK:
Naše firma s grafologií nemá žádné zkušenosti. Při výběru nových zaměstnanců upřednostňujeme osobní pohovor, jako většina firem se řídíme podle praktických zkušeností uvedených v životopisech uchazečů.
Lucie Kvasničková, Česká obchodní banka:
Při výběrovém řízení nám pomáhá posoudit vhodnost kandidáta psycholog. Ten nám dodá konkrétní podklady k tomu, zda uchazeče přijmout či ne. Záleží tedy na něm, jaké metody zvolí pro profilování potenciálních zaměstnanců.
Monika Mrkvičková, personální agentura Grafton Recruitment:
Našimi klienty jsou převážně zahraniční firmy. Ještě žádná po nás tuto službu nepožadovala. Většinou se soustředí na praxi a vzdělání. Pokud někdo působil čtyři roky ve známé firmě, tak se už nikdo neptá na povahu toho uchazeče.
Tiskové oddělení SPT Telecom:
Využívat při konkursech služeb grafologa u nás není standardní postup. Ale na personálním oddělení odbornice na grafologii pracuje, takže v určitých případech můžeme posoudit uchazeče i podle grafologického rozboru jeho písma.