Mezi českými a australskými víny je rozdíl v odrůdách a tradici.

Mezi českými a australskými víny je rozdíl v odrůdách a tradici. | foto: Profimedia.cz

Moravské sauvignony mohou směle konkurovat světu

  • 12
"Moc se mi líbily, všechny mají osobitost," tak zhodnotil soutěžní veltlíny jeden z porotců mezinárodní soutěže Znojemská galerie veltlínů, australský vinař Nick Butler. Veltlínskému zelenému předvídá dobrou budoucnost, ještě víc však obdivuje moravské sauvignony.

"Vaše sauvignony mohou soupeřit s novozélandskými, vyzvěte Nový Zéland na souboj," vzkazuje moravským vinařům zkušený odborník, který má bohaté zkušenosti z mnoha vinařských oblastí celého světa, kde jako takzvaný létající vinař připravoval vína pro britský trh.

Dnes je ředitelem jedné z největších britských dovozních firem Bottle Green a majitelem vinařství Rutherglen v jižní Austrálii.

* Tohle asi nebylo vaše první setkání s moravskými víny. Jak jste se vlastně dostal na Moravu?
Před takovými patnácti dvaceti lety jsem získával zkušenosti jako mladý „flying winemaker“ v různých vinařských oblastech, jezdil jsem po světě, pracoval jsem v Chile, Argentině, jižní Africe, ale i v Evropě - v Maďarsku, na Slovensku, dostal jsem se i na Moravu, až sem na Znojemsko, do Šatova.

* Co jste tenkrát říkal moravským vínům?
Překvapilo mě, jak zdravé hrozny se rodí na místních vinicích. A kvalitní hrozny znamenají kvalitní víno. Napadá mě srovnání s Alsaskem, které leží na stejné rovnoběžce a pěstuje podobné odrůdy. Zdejší vína jsou velmi specifická, originální... Morava je velmi zajímavý region.

Když jsem tu byl poprvé, někdy v roce 1992, byla hodně pozadu v technologiích, nikdo tu neznal řízené kvašení nebo reduktivní výrobu (kontrolovaná výroba bez přístupu vzduchu - pozn. redakce).

Dnes už je zpracování vín na vysoké úrovni, někde sice přetrvává klasický způsob výroby, ale jsou tu i moderní styly, které dávají vína svěží, ovocná, ne tak těžká a alkoholická... Pozitivní je, že Morava už není tak izolovaná, dívá se za hranice a sleduje, co se vyrábí jinde ve světě. A to je dobře.

* Myslíte, že by moravská vína mohla chutnat Australanům nebo Britům?
Určitě, vína vyrobená moderní technologií mají naději na úspěch. Suchá vína - která mají maximálně čtyři gramy cukru, jsou ovocná, svěží a příjemně pitelná - by si dokázala zákazníky podmanit. Těžší vína zatížená cukrem by asi zajímala menší okruh zákazníků.

* Je velký rozdíl mezi našimi a australskými víny?
Rozdíl je v odrůdách a v tradici. Australská vína jsou víc komerční produkty. Kdežto vína v této oblasti mají specifičtější texturu, jsou víc ovlivněna terroirem (souhrn klimatických a geologických podmínek, odrůd i způsobu pěstování révy - pozn. redakce). Vezměte si třeba takový sauvignon ze Znojemska - podobá se sauvignonům z Nového Zélandu.

* To je pořádná poklona. Vždyť novozélandské sauvignony jsou považovány za absolutní světovou špičku.
Taky si ji zaslouží. Rozdíl je možná v tom, že u vás jsou sauvignony odrůdově pikantnější, kdežto na Novém Zélandu jsou vyzrálejší a směřují spíše ke sladkým chutím. Už před patnácti lety jsem tu ochutnal vynikající sauvignony, které mohly vyzvat na souboj i sauvignony z Nového Zélandu, ale tenkrát to nebyla tak populární odrůda jako dnes, kdy předběhla dokonce i chardonnay...

* A jak by dopadlo srovnání moravských sauvignonů s australskými? V Austrálii přece hraje tato odrůda také velkou roli?
Já bych dal přednost moravskému sauvignonu, ovšem vyrobenému v moderním stylu. Má větší hloubku, větší perzistenci, je osvěžující... Samozřejmě i australské sauvignony jsou velmi dobré, ale Austrálie stále ještě hledá pro sauvignon ten správný výraz, zkouší nejlepší polohy...

* Poraďte českým zákazníkům, kteří se teprve seznamují s australskými víny, co by jim rozhodně nemělo uniknout?
Jednoznačně shiraz, skvělý, plný shiraz z Barossa Valley. Pak pochopitelně cabernet, chardonnay... Ale ta vína za sto korun, která se dostávají na váš trh, to rozhodně nejsou žádné špičky; ty se pohybují v jiných cenových kategoriích a zatím je sem, pokud vím, nikdo nedováží. Ale já bych ta levnější vína neodsuzoval.

Austrálie vyrábí ve velkém velmi úspěšná vína na běžné pití. Musíte si uvědomit, že je tam spousta ohromných vinařských podniků, z nichž každý produkuje tolik vína jako celá Morava. A ta vína jsou komerčně velmi dobře udělaná; toho ještě Morava nedosáhla, i když se jako celek posunula strašně moc. Je tu spousta dobrých vinařů, ale někteří ještě bohužel nepochopili, jak důležitý je přístup k zákazníkům. V Austrálii si nikdo nemůže dovolit dát na trh něco, co by kvalitou neodpovídalo.

* Vraťme se k veltlínům, které jste dnes hodnotil. To je odrůda, která se na světovém trhu asi moc neobjevuje...
Ne tak docela. Donedávna to byla skutečně jen odrůda pro znalce, pouze malá zasvěcená skupina lidí věděla, co to je grüner veltliner. V poslední době se ale veltlínskému zelenému otvírají dveře, trendy se mění. Dnes dramaticky upadá chardonnay, protože styl těžkých vín z Kalifornie a Austrálie už se přežívá, zkrátka už nejsou tak populární. Novým trendem jsou vína svěží, aromatická, která zaujmou něčím výjimečným...

* Předvídáte tedy veltlínskému dobrou budoucnost?
Přesně tak. Veltlínské zelené si krok za krokem svými mezinárodními úspěchy klestí cestu mezi klasické světové odrůdy. Je už na čase, aby se na trhu objevily nové zajímavé odrůdy, například veltlínské zelené nebo vaše pálava.

,