Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Málo chuti a hodně rizika

  10:00
PLNĚNÉ BAGETY z obchodů? Žádná křupavá francouzská veka, ale většinou přerostlý rohlík naplněný víc majonézou než šunkou. A občas navrch okořeněný bakteriemi, které mohou představovat hrozbu.

Živit se v létě obloženými bagetami je hodně riskantní. Ze čtrnácti baget, které redakce koupila na cestě z Prahy do Brna a v chladicím voze převezla do Státního veterinárního ústavu v Praze, by jen pět prošlo potravinářskou kontrolou. Devět dalších obsahovalo víc mikroorganismů, než kolik připouštějí hygienické limity. Čtyři z nich dokonce v množství, které by inspekci stačilo k tomu, aby je označila za zdravotně závadné a dočasně zakázala jejich výrobu. Porota, která je ochutnávala, naštěstí přežila test ve zdraví. Nebyly v nich totiž žádné salmonely ani jiné patogenní bakterie, které způsobují onemocnění z potravin, ale "jen" kvasinky a koliformní bakterie. Ty signalizují, že proces kažení už odstartoval, riskantní jsou tedy také. Jak velké bude riziko, záleží na tom, zda si takovou bagetu koupí člověk zdravý, nebo oslabený, a především za jak dlouho ji sní. Stačí, aby si ji ještě chvíli nechal na sedadle v autě a snědl později - a problém v podobě průjmu může být na světě.

Bakterie na startu

Chcete znát výsledky testu baget? Klikněte ZDE.

Bakterie se totiž rozmnožují značným tempem, mají-li příznivou teplotu. Čím vyšší, tím lépe pro ně. "Pokud teplota nepřekročí pět stupňů, množí se bakterie jen zanedbatelně. Když je však místo pěti stupňů dvanáct, jde to velmi rychle," vysvětluje Jaroslav Palásek ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně. "Stačí, aby bagety přivezli do obchodu v nechlazeném voze, a i když je dají okamžitě do chladničky, bakterie jsou už nastartované," dodává Jiří Drobný z Ústavu pro vyšetřování potravin. Vyšší počet mikroorganismů, který laboratoř zaznamenala u devíti výrobků, je v každém případě důkazem toho, že se něco na cestě od výrobce k zákazníkovi zvrtlo. Může to být cokoliv. "První ránu mohou dostat bagety při transportu surovin do výrobny lahůdek, druhou při výrobě, když se třeba připravují v teple, třetí při cestě do obchodu a čtvrtou v prodejně, když je uloží do vitríny s teplotou dvanáct stupňů," vysvětluje Jaroslav Palásek, jak choulostivým zbožím jsou bagety.

Bagety musí být v chladu

Požadovaných pět stupňů ukázal teploměr zabodnutý do bagety ihned po zaplacení jen čtyřikrát. Většinou se zastavil na sedmi osmi stupních, ve dvou případech vystoupal nad desítku. Což je určitě lepší vizitka pro prodejce než před třemi lety, kde testovala redakce bagety poprvé a naměřila i přes dvacet stupňů. Naměřené teploty nejsou nijak alarmující, jsou spíš důkazem, že výrobci a distributoři nejsou schopni v letním období dodržet chladicí řetěz. Tedy uchovat choulostivý výrobek při teplotě, kterou má mít, po celou dobu, než se dostane od výrobce k zákazníkovi. Projevilo se to na výsledcích analýz. Čtyři měly překročeny nejvyšší mezní hodnoty koliformních bakterií. "Takový výrobek je považován za zdravotně závadný," vysvětluje Palásek. Když ho inspekce v obchodě zjistí, zakáže výrobu do doby, než výrobce zajistí nápravu. Dalších pět baget překročilo takzvané tolerované limity. "Ty jsou pro nás upozorněním, že něco není v pořádku, a důvodem k další kontrole."

Zboží volně na pultě

Čeho se vyvarovat při nákupu baget? Co zjistili

degustátoří? Čtěte ZDE.

Od balených baget těžko očekávat, že budou mít po třech dnech (takovou trvanlivost má většina) stejně křupavou kůrku jako francouzský chléb, od něhož si vypůjčily název. Také proto možná porotcům víc chutnala bageta, která vlastně bagetou není - Šunka od kosti v ručně pletené housce firmy Bagette Dolany. "Chuťově je výborná, má vyvážený poměr pečiva a náplně," uvedl do protokolu jeden z degustátorů. "Klasika bez majonézy, pro českého zákazníka zvyklého dělat si k svačině housku se šunkou určitě nejvhodnější," dodal další. Přesto nezvítězila. Degustátoři v ní objevili kus kosti (cizí předmět, kousek provázku, byl i v bagetě Apetit), a navíc neprošla mikrobiologickými zkouškami. Vítězem testu, i když ne příliš přesvědčivým, se stal Labužník firmy Bapa. V chuti byl sice jen průměrný, ale z těch, které byly mikrobiologicky v pořádku, získal nejvyšší počet bodů. Nejhůře dopadly dva výrobky, které si za chuť vysloužily čtyřku a propadly v mikrobiologických testech: Šunkový mix firmy Bagou Malíkovice a Moravská bageta firmy Mac Lucullus. Obě byly koupeny na autobusových nádražích. První v Praze na Florenci, druhá v Brně na Zvonařce. Na obou místech ležely bagety volně na pultě.

Autor:

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Česká národní banka znovu snížila úroky. Hypoteční úvěry přesto nezlevňují

3. května 2024

Premium Radní České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek snížili úroky o půl procentního bodu. Sazba...

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Turecko utnulo obchod s Izraelem, pro něj to je diktátorské porušení dohod

2. května 2024  19:29

Dva nejmenovaní turečtí představitelé agentuře Bloomberg sdělili, že jejich země zcela zastavila...

Gazprom je po propadu exportu poprvé za více než 20 let v hluboké ztrátě

2. května 2024  18:36

Čisté ztráty 629 miliard rublů (161 miliard Kč) zaznamenal v loňském roce ruský plynárenský gigant...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...