Kvalita ryzlinků vlašských je značně nevyrovnaná

- Pokud se někdo rozhodne koupit v běžném obchodě láhev ryzlinku vlašského, měl by umět vybírat. Jinak se může stát, že koupí víno, jehož chuť tuto odrůdu téměř ani nepřipomíná. V testu třinácti lahví ryzlinků vlašských nakoupených v běžných pražských obchodech a reprezentujících současnou nabídku totiž vyšlo najevo, že vinaři dávají na trh produkty velmi odlišné kvality. Do špičky se propracovali tři výrobci - Vinné sklepy Valtice, Vinium Velké Pavlovice a Miloš Michlovský, majitel firmy Vinselekt Perná.
Tato trojice získala ve stobodovém hodnocení tradičního redakčního testu, který proběhl podle přísných pravidel v senzorické laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, zhruba pětibodový náskok před ostatními. Na chvostu pak skončil s propadem téměř čtyřiceti bodů za vítězem jediný zahraniční výrobce,slovenský Esprit z Tibavy. Zatímco víno prvních tří výrobců odpovídalo požadavkům odrůdy, bylo lahodné, a jak říkají milovníci tohoto moku vybízelo k dalšímu napití, při hodnocení kupříkladu slovenského ryzlinku se členové hodnotitelské komise shodli na tom, že jsou ve víně cítit mydlinky. Nechali pro jistotu otevřít druhou láhev a ta změnila první dojem v jistotu. Tradiční redakční test probíhal v kójích laboratoře za naprostého ticha; každý z porotců nejdříve anonymní skleničku s vínem prohlédl proti světlu, poté k ní přičichl a teprve pak ochutnal. Své vjemy každý zapsal do tabulky a poté,co ji odevzdal, se před ním otevřelo okénko a dostal další vzorek. Vítězí při takovém ohodnocení víno které obdrží nejvíce bodů. Součástí redakčních testů bývá mnohdy i zjištění, že výrobci - pokud jsou v porotě, která se obměňuje - své víno při anonymním posouzení nepoznají. Tentokrát oba vinaři své produkty hodnotili relativně vysoko, nicméně přiznali, že svůj rukopis v nich nepoznali.

Slovníček

reduktivní technologie - proces, který zabrání okysličování vína
ležení (nebo stárnutí) vína na lahvi - zrání vína v lahvi
dochuť - zbytková chuť po polknutí
reduktivně školená a uzavřená vína - vína s maximálně rozvinutou chutí a vůní po určité
době zrání oxidativní, širší a měkký projev - víno bohaté chutí a vůní, které však nemusejí být vždy příjemné
ročníkový charakter - v severních vinařských oblastech jsou ročníky vína proměnlivé, ovlivněné klimatickými poměry v daném roce

Pořadí podle průměrného počtu bodů:

Pořadí výrobce země původu ročník cena (Kč) průměrný počet bodů ve stobo-
dové stupnici

1. Valtické zámecké, Vinné sklepy Valtice ČR 1996 54 83,4 bodu
2. Vinium Velké Pavlovice ČR 1995 suché 64,90 83,4 bodu
3. Vinselekt Perná, Michlovský ČR 1997 kabinet 135 83,3 bodu
4. Movino Velký Krtíš SR 1997 suché 55 77,1 bodu
5. Bohemia Vinum, Starý Plzenec ČR * suché 55,90 76,4 bodu
6. Víno Mikulov ČR * suché 49,90 76,0 bodu:
7. Josef Tichý, Rybníky ČR * suché 75 75,6 bodu
8. ZOD Mikulov ČR 1996 105 72,7 bodu
9. Patria Kobylí ČR * suché 65 72,0 bodu
10. Znovín Znojmo ČR 1996 suché 125 70,4 bodu
11. Zera Ratíškovice ČR 1997 suché 57 69,3 bodu
12. Templářské sklepy Čejkovice ČR * polosuché 58 63,1 bodu
13. Esprit Tibava SR 1993 109 46,9 bodu

Poznámka: * bez vytištěného ročníku na vinětě.Vína byla nakoupena v běžných obchodech. Pramen:


Témata: Test iDNES.cz