Nové přístroje umožní odhalit falšování vína, džusů či medů.

Nové přístroje umožní odhalit falšování vína, džusů či medů. | foto: Profimedia.cz

Inspekce: Zaměříme se na klamání spotřebitele

  • 1
Třebaže odhalování zdravotně závadných potravin je pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) stále tím nejdůležitějším, chce se v budoucnu víc zaměřit na takzvané falšování potravin.

"Za posledních pět let si pamatuju skutečně jen mizivé procento případů závad, které ohrozily spotřebitele," říká mluvčí inspekce Daniela Kolejková. "Legislativa je stále přísnější, přísné jsou i kontroly... Výrobci jsou pod obrovským tlakem, takže si máloco mohou dovolit. Čím dál víc se sami starají o to, aby vše bylo v pořádku a případným problémům předešli."

Případy prodeje prošlých potravin a zkaženého masa či manipulace s dobou trvanlivosti z loňského roku jsou z jiného soudku, nesouvisí s výrobou.

"To je doslova a do písmene šlendrián toho, kdo s výrobkem dál zachází, v tomto konkrétním případě to byly obchody. A myslím si, že po loňských kauzách se už hodně změnilo k lepšímu," uvedla Kolejková.

Větší problém dělají inspektorům falšované potraviny. Jen v loňském roce za ně uložila potravinářská inspekce pokuty za více než 15 milionů korun. Kvalita padělků přitom stále roste a jejich odhalení je složitější.

Proto si inspekce nedávno pořídila nový unikátní přístroj, který pracuje na principu nukleární magnetické rezonance. Umožní odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček.

"Tato technika nám významně rozšíří dosavadní způsoby a možnosti odhalení falšovaných potravin," prohlásil ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI Martin Klanica.

Falšované potraviny jsou výrobcem vydávány za něco jiného, než čím ve skutečnosti jsou. Jestliže je například výrobek označen jako "kakao", musí být skutečně vyroben jen z kakaového prášku. Prokáželi analýza, že obsahuje jakékoli další přídavky, pak jde o falšování a klamání spotřebitele, který se právem domnívá, že si kupuje skutečné kakao.

CO JE FALŠOVÁNÍ POTRAVIN

* dražší složka je nahrazena levnější

* výrobek nemá předepsané složení

* potravina je nastavena

* výrobek je označen nesprávným původem

* produkt neobsahuje tolik složky, kolik deklaruje

* nejčastěji se falšují ovocné nápoje, kečupy, džemy, oleje, med, masné výrobky, kakao, instantní káva, ale také doplňky stravy, které se vydávají za léčivé přípravky