"Za posledních pět let si pamatuju skutečně jen mizivé procento případů závad, které ohrozily spotřebitele," říká mluvčí inspekce Daniela Kolejková. "Legislativa je stále přísnější, přísné jsou i kontroly... Výrobci jsou pod obrovským tlakem, takže si máloco mohou dovolit. Čím dál víc se sami starají o to, aby vše bylo v pořádku a případným problémům předešli."
Případy prodeje prošlých potravin a zkaženého masa či manipulace s dobou trvanlivosti z loňského roku jsou z jiného soudku, nesouvisí s výrobou.
"To je doslova a do písmene šlendrián toho, kdo s výrobkem dál zachází, v tomto konkrétním případě to byly obchody. A myslím si, že po loňských kauzách se už hodně změnilo k lepšímu," uvedla Kolejková.
Větší problém dělají inspektorům falšované potraviny. Jen v loňském roce za ně uložila potravinářská inspekce pokuty za více než 15 milionů korun. Kvalita padělků přitom stále roste a jejich odhalení je složitější.
Proto si inspekce nedávno pořídila nový unikátní přístroj, který pracuje na principu nukleární magnetické rezonance. Umožní odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček.
"Tato technika nám významně rozšíří dosavadní způsoby a možnosti odhalení falšovaných potravin," prohlásil ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI Martin Klanica.
Falšované potraviny jsou výrobcem vydávány za něco jiného, než čím ve skutečnosti jsou. Jestliže je například výrobek označen jako "kakao", musí být skutečně vyroben jen z kakaového prášku. Prokáželi analýza, že obsahuje jakékoli další přídavky, pak jde o falšování a klamání spotřebitele, který se právem domnívá, že si kupuje skutečné kakao.
CO JE FALŠOVÁNÍ POTRAVIN
* dražší složka je nahrazena levnější
* výrobek nemá předepsané složení
* potravina je nastavena
* výrobek je označen nesprávným původem
* produkt neobsahuje tolik složky, kolik deklaruje
* nejčastěji se falšují ovocné nápoje, kečupy, džemy, oleje, med, masné výrobky, kakao, instantní káva, ale také doplňky stravy, které se vydávají za léčivé přípravky