Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

České pivo je nejlepší, říká první žena z pivovarské síně slávy

  10:00
Patří ktěm několika málo ženám u nás, pro které je pivo profesí. Pracovala v pivovaru, vedla pivovarský výzkumný ústav a o pivu víc než dvacet let učí na vysoké škole. Hodně dnešních sládků a ředitelů pivovarů patřilo k jejím žákům.

Za svůj největší úspěch považuje, že se hned po škole dostala mezi pivovarské, do plzeňského Prazdroje. "Byla jsem totiž první žena, kterou mezi sebe přijali. Díky tomu, že jsem nebyla žádná náplava`, ale rodilá Plzeňačka, tak usoudili, že bych to mohla zvládnout," říká Gabriela Basařová, která byla nedávno uvedena do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství.

Musel to být úspěch, svět piva je přece jen světem mužů...

Pozor, pivo se stalo výsadou mužů, až když začalo přinášet zisky. Předtím bylo pouze záležitostí žen. Pivo se dřív vařilo v každé domácnosti, bylo součástí denní stravy, nebyl to jen nápoj, ale dělaly se z něj polévky, kaše... A všechnu tu namáhavou dřinu kolem obstarávaly ženy. Když se ve středověku pivo stalo řemeslem, a tedy i výhodným obchodem, v tu ránu byly ženy odsunuty na vedlejší kolej. Potom už dělaly jen pomocné práce, roznášely kvasnice nebo myly sudy, ostatně ženám v pivovaru se říkalo sudomylky. I dnes jsou ve vedení pivovarů jen samí muži. Ženy-sládkové jsou výjimkou, přesto ženy už teď pracují na běžných místech technologů a hlavně v laboratořích. Ale když jsem já nastupovala do Plzně, nebyly ani v laboratoři.

  • České pivo není uniformní

České pivo mělo ve světě stejný zvuk jako francouzské víno nebo švýcarská čokoláda. Platí to ještě stále?

Určitě. Naše pivo je opravdu velice dobré. A není to jen můj názor, myslí si to i v zahraničí. Od zahraničních se naše pivo liší větší plností, vyšší hořkostí a hlavně nabádáním k dalšímu napití. V západní Evropě jsou dnes piva hodně světlá, hodně prokvašená. Jsou to čistá piva, dobrá na napití, ale nemají tak vyhraněný specifický charakter, jsou uniformní.

Míň pivovarů - více piva

rok

počet pivovarů

celkový výstav

1712

1 294

1 334

1835

1 087

1 996

1900

804

11 968

1913

648

13 113

1950*

176

9 245

1990*

71

19 198

2001

50

17 881

Poznámka: *Údaje zahrnují celé Československo. Výstav (roční produkce piva) je uvedena v tisících hektolitrů

Pramen: Český svaz pivovarů a sladoven



A naše nejsou? Berry Verhoef ve své Encyklopedii piv pohlíží na modernizaci českých pivovarů trochu s obavami: "Nezbývá než doufat, že bohatství chutí, které je pro český pivní trh typické, se nepromění v patoky světových velkovýrobců piva." Jak to tedy je, platí stále bohatství chutí, nebo spíš ty patoky?

Určitě pestrost chutí. A hlídá se, aby nevymizela, protože to je naše devíza na světovém trhu. Všechny naše základní značky je možné odlišit jak analyticky, tak chuťově. Kdo trochu víc pije pivo, ten automaticky pozná prazdroj od budvaru a budvar od staropramenu. A malé lokální značky, ty už vůbec mají svou specifiku. A všechny mají charakter českého piva.

Přesto jsou občas slyšet hlasy, že modernizace výroby přispěla ke zvýšení kvality piva, ale zároveň přiblížila chuť piva k jednomu europivu. Říká se, že typická různorodost chutí se vytrácí.

Já bych řekla, že se nevytrácí. Výroba se modernizuje proto, aby pivo vydrželo několik měsíců, jak dnes trh požaduje, aby kvalita byla vyrovnaná, aby se nelišila várku od várky... Ale ten základní charakter se snaží alespoň významné značky v každém případě zachovat. Pokud by to nedělaly, ztratily by nejen domácí konzumenty, ale i konkurenční prioritu na světovém trhu.

  • Technologie jsou nové, princip zůstává starý

V čem vlastně spočívá rozdíl mezi dřívější a dnešní výrobou piva?

Princip je stále stejný, ale obrovský rozdíl je ve způsobu provedení. Především se odstranila strašná dřina v pivovarech. Dnes je všechno mechanizované, automatizované, celou výrobu řídí počítače. Kromě toho se změnily i kapacity zařízení, dříve se vařilo v malých nádobách, kam se vešly sotva desítky litrů, dnešní tanky pojmou až 2500 hektolitrů. Změnily se i způsoby balení, dnes máte pivo v lahvích, v plechovkách, různá rodinná balení, malé soudky, velké sudy... Dnes už pivovary zkrátka nejsou ty malé výrobničky, kde každý věděl o všem, jsou to prostě továrny non plus ultra, které jsou opravdu moderně vybavené a řízené.

Může při takové automatizované výrobě sládek ještě nějak ovlivnit chuť piva?

Při výrobě piva se pracuje s biologickým materiálem, každý rok máte trochu jiné suroviny, protože klima ovlivní kvalitu ječmene i chmele. A sládek musí umět vždy zvolit takové kroky v technologii, aby pivo bylo stále dobré a stále stejné. Takže svého řemesla znalý sládek je pochopitelně významná osobnost, v moderních provozech jsou důležití i vedoucí jednotlivých oddělení. Už ve středověku směl u nás pivo připravovat jen ten, kdo k tomu byl vyučen. Naodborné vzdělání se u nás na rozdíl od jiných zemí vždy kladl důraz. První pivovarská škola na světě vznikla u nás už na konci 18. století. Od roku 1816 máme specializovanou vysokoškolskou a od roku 1868 středoškolskou výuku pivovarských odborníků.

  • Konkurenční boj pivovarů o místo na trhu

Často jsou slyšet i nářky, že pivaři na rozdíl od milovníků vína si v restauraci moc vybírat nemohou, musí pít jen to, co jim hospodský natočí. A z pípy teče pivo pivovaru, který dal víc. Přitom třeba v Německu je běžné, že se čepuje více značek najednou. Proč to u nás nejde?

Tohle opravdu závisí na možnostech pivovarů a schopnostech jejich obchodníků. Je pravda, že je to někdy obtížné, malé podniky nemají takové finanční možnosti, aby vybavily restauraci třeba nábytkem. Ale na druhou stranu je pravda, že řada malých pivovarů je schopna si ty své hospůdky ohlídat. Závisí to hodně na lidech a na jejich schopnostech komunikace. Ale máte pravdu, že zřejmě hraje velkou roli, kdo kolik má a kolik může dát.

Velké pivovary se tak vlastně systematicky zbavují konkurence...

Samozřejmě, je tu boj o přežití na trhu. Ale já jsem přesvdčena, že i ti malí ho přežijí. U nás mají malé pivovary natolik dobré pivo a natolik schopné lidi, že většina bude úspěšná alespoň v místních podmínkách, kde jsou konzumenti na jejich pivo zvyklí.

Přesto hodně malých pivovarů v posledních letech zaniklo.

Takový je celosvětový vývoj. Vezměte to od začátku, dřív se vařilo pivo v každé domácnosti, pak se počítaly pivovary na tisícovky, u nás byly v každé vesnici, v každém městě. Třeba v takovém Rakovníku bývalo šest pivovarů, dnes tam není žádný.


 

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Upozornili na výrobní vady letadel Boeing, oba během měsíce zemřeli

3. května 2024  18:23

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Jižní Korea bojuje se smrskflací. Výrobci i prodejci musí hlásit zmenšení zboží

4. května 2024

Jihokorejský antimonopolní úřad se vydal do boje proti smrskflaci. Výrobci a dodavatelé potravin...

No nekupte to. V Amsterdamu nabízejí parkovací místo za půl milionu eur

4. května 2024  13:06

Není tohle výhodná koupě? Jeden realitní portál v Nizozemsku nabízí v centru Amsterdamu prodej...

Sektorová daň by podtrhla nohy rozvoji Česka, říká šéf Komerční banky

4. května 2024

Diskutovaná sektorová daň, která by zdaňovala veškeré zisky v tuzemsku působících domů, by podle...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...