Čerstvá ryba je lesklá, slizká a příjemně voní

  11:46aktualizováno  11:46
Ryby nekupujeme tak často jako maso. Abychom pořídili správně, měli bychom se vyzbrojit alespoň teoretickými znalostmi. Proto MF DNES přináší několik rad, kterých je dobré se držet při nákupu rybího masa.

Mrazenou rybu je dobré spotřebovat do tří měsíců. | foto: Profimedia.cz

1. Mrazená ryba je méně hodnotná než čerstvá?
Není. Pokud byla ryba zamrazena při teplotě -40 stupňů Celsia, přemění se voda obsažená v rybí svalovině ve velmi jemné krystalky ledu a maso zůstává po rozmrazení pevné, stejně jako u ryb čerstvých.

I nutriční složení je jen málo odlišné, hlavní rozdíl je v obsahu mastných kyselin omega 3, který po zabití ryby rychle klesá a ubývá i ve zmrazeném stavu. Mrazenou rybu je tedy dobré spotřebovat nejpozději do tří měsíců.

Kuchyňská příprava mrazených ryb je jednodušší, odpadá nepříjemné čištění, mrazené filety jsou většinou zbaveny i kostí. Výhodou je i to, že mrazené ryby jsou k dostání po celý rok, zatímco čerstvé jsou sezonní záležitost.

2. Proč jsou ryby tak rychle "uvařené"?
Rybí maso obsahuje jen velmi málo pojivových bílkovin a vůbec žádnou bílkovinu elastin, která se vyskytuje v kožních vazivech zvířat a brání rychlejšímu měknutí masa. Právě tato skutečnost je příčinou snadné a rychlé kulinární úpravy rybího masa.

3. Které ryby mají nejméně kostí?
U rybího masa nás nejvíce trápí malé drobné kostice, které se nedají z masa odstranit. Ze sladkovodních ryb jich má hodně například cejn, okoun nebo kapr, z mořských sledi a sardinky. Kvůli malým kostičkám posuzujeme kvalitu ryby negativně i přesto, že samo maso může být velmi jemné a chutné.

Některé technologické procesy zpracování mořských ryb, jako je marinování, solení a zpracování do konzerv, tyto kostice změkčují a umožňují jejich přímou konzumaci ve výrobku.

Pevné maso bez malých kostí má třeba candát nebo losos. Úplně bez kostí je maso žraloka (ostroun obecný), kosti nemá ani mořský ďas nebo rejnok, protože se z celé ryby využívají jen trojúhelníkové ploutve bez kůže.

4. Které rybí maso je nejchutnější?
Za chutnější bývá považováno maso tučnějších ryb. Maso treskovitých ryb, které mají nižší obsah tuku ve svalovině, je sice také chutné, ale suché. Napravit to může kulinářská úprava, třeba použití másla při pečení nebo šetrná tepelná úprava, která by neměla být dlouhá.

5. Co způsobuje pach "po rybině"?
Některé ryby mají zcela specifickou vůni. Třeba svalovina žraloka páchne silně po čpavku. Maso lipana nebo okounka pstruhového páchne slabě po okurkách. Typickou bahenní vůni a příchuť mají sladkovodní ryby chované ve stojatých, silně zabahněných rybnících nebo ryby pocházející z močálovitých vod.

Tato nepříjemná bahenní pachuť rybího masa je způsobena přítomností drobnohledných řas, které ryby polykají s potravou. Z masa ji lze odstranit krátkodobým sádkováním v čisté tekoucí vodě.

6. Jak poznám, že je ryba čerstvá?
Čerstvá ryba se leskne, má příjemnou rybí vůni a na sobě tenkou nezakalenou vrstvu slizu. Oči jsou čiré, vypouklé a lesklé. Žábry musí být červené. Pokud do ryby píchnete prstem, měl by se důlek rychle "narovnat", pokud zůstane, maso není čerstvé.

Autoři:
Témata: Test iDNES.cz, Máslo

Nejčtenější

Scala startuje na 370 tisících. Škoda chce Čechům nabídnout bohatou výbavu

Škoda Scala

Škoda v pátek startuje prodej svého nového vozu. Základní provedení modelu Scala s benzinovým agregátem 1,0 TSI/70 kW s...

Češi usilovně třídí, recyklaci PET lahví však bojkotuje „rukávek“

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Češi patří v Evropě v třídění PET lahví mezi lepší spotřebitele, zpět se těchto lahví vybere osm z deseti. Některé...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Nápisy na taškách matou. Výroba papírových škodí víc než těch plastových

V Penny Marketu přestali nabízet jednorázové igelitky, v nabídce mají například...

Řada lidí si raději než igelitku koupí v obchodě tašku z papíru. Od pokladny pak odchází s dobrým pocitem, že jsou...

Topíme svíčkou. Nové bytovky už musí mít téměř nulovou spotřebu energie

ilustrační snímek

Všechny nové budovy s obytnou plochou větší než 350 metrů čtverečních musí mít od prvního ledna téměř nulovou spotřebu...

Další z rubriky

Za vratnou zálohu by PET lahve vracelo devět z deseti Čechů

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Znovu se potvrzuje, jak jsou Češi vstřícní k třídění odpadu. Podle průzkumu by 86 procent zákazníků nosilo zpátky do...

Košík váží jídlo do papírových sáčků. Část obalů chce úplně odstranit

E-shop Košík.cz vykročil k bezobalové budoucnosti. Spojil síly s technologickou...

E-shop Košík.cz začal prodávat potraviny na váhu v papírových recyklovatelných obalech. Jde o první, symbolický krok v...

TEST DNES: E-shop ušetří při nakupování čas, skener v hypermarketu nervy

Ilustrační snímek

Před Vánocemi na nákupy dárků a potravin vyplýtváme tolik času, že se hodí každý uspořený okamžik. Jak nakoupit...

Najdete na iDNES.cz