Zakladatel firmy Swatch Nicolas Hayek.

Zakladatel firmy Swatch Nicolas Hayek. | foto: Profimedia.cz

Zemřel Nicolas Hayek, otec hodinek Swatch

  • 0
Ve věku 82 let včera zemřel zakladatel hodinářské firmy Swatch Nicolas Hayek. Švýcar libanonského původu, který působil stále jako předseda představenstva společnosti, skonal nečekaně ve své kanceláři ve městě Biel na selhání srdce.

Hayek dříve působil jako generální ředitel švýcarské hodinářské firmy. Jeho rodiče byli Libanonci a on sám se narodil v Bejrútu.

Hayek původně vedl poradenskou společnost, kterou v 80. letech vyzvala skupina švýcarských bankéřů, aby dohlédla na likvidaci švýcarských výrobců hodinek ASUAG a SSIH. Ty se dostaly do problémů kvůli silné konkurenci z Japonska.

Hayek však věřil, že švýcarské hodinářství může zůstat konkurenceschopné, pokud projde restrukturalizací a zaměří se na různé oblasti podnikání.

Provedl reorganizaci obou firem, sloučil je pod jednu skupinu a v roce 1985 se skupinou švýcarských investorů převzal v nové firmě Swatch majoritu. O rok později se pak stal předsedou představenstva a generálním ředitelem firmy. V současnosti je generálním ředitelem jeho syn Nick Hayek.

Podle Wikipedie hrál Hayek rozhodující roli v oživení skupiny Swatch, mezi jejíž značky patří mimo jiné rovněž Omega, Longines, Tissot, Certina, Calvin Klein či Breguet. Přispěl také k obnovení úspěchu švýcarského hodinářství a k návratu Švýcarska na pozici největšího výrobce hodinek na světě v roce 1984.

,