Volkswagenu se nedařilo, ale čeká růst

  • 1
Automobilce Volkswagen, majiteli Škody Auto, se v prvním čtvrtletí moc nedařilo. Čistý zisk klesl o 87 procent na 26 milionů eur. Výsledek je hluboko pod očekáváním. Ekonomové totiž počítali se ziskem kolem 106 milionů eur. Tržby nicméně firma zvýšila o šest procent.

Tržby se dostaly na 21,95 miliardy eur a vedení automobilky počítá s původním předpokladem vyrábět více. Začátkem měsíce Volkswagen sdělil, že v prvním čtvrtletí prodal 1,2 milionu vozů. To byl růst o 0,6 procenta.

Šéf automobilky Bernd Pischetsrieder už dříve trhy varoval, že první čtvrtletí bude pro automobilku "mizerné", slíbil však, že podnik zůstane ziskový.

Volkswagen měl zpočátku problémy s prodejem nového modelu VW Golf V. Poslední dobou však situace směřuje k výraznému zlepšení a poptávka po těchto vozech se poměrně silně zvyšuje.

Akcie Vokswagenu nicméně neutrpěly. Na výsledky hospodaření naopak reagovaly na frankfurtské burze tříprocentním růstem.

Trhy se špatným výsledkem počítaly a dnes tedy oceňují, že Volkswagen nezhoršil výhled do budoucna. Trh ale příznivě hodnotí i rostoucí zájem o nové golfy.

"Volkswagen už naznačil, že první čtvrtletí bude slabé," komentoval výsledky dealer ústavu BW Bank Raed Mustafa. "Hlavní je to, že poptávka po golfech se skokově zvýšila," dodal.
 
Podle údajů Svazu dovozců automobilů prodal Volkswagen v 1. čtvrtletí v České republice 1644 automobilů a umístil se na třetím místě za Škodou Auto a Fordem.

Škoda výsledky nekomentovala
Zhruba 48procentní podíl na trhu měla mladoboleslavská Škoda Auto, které klesl prodej o devět procent na 14.567 vozů. - více zde

K výsledkům se ale mladoboleslavská automobilka nevyjádřila.

"Vedení Škody Auto se na základě interního rozhodnutí rozhodlo na rozdíl od praxe minulých let nezveřejňovat výsledky za čtvrtletí, ale přejde letos na pololetní cyklus," řekl mluvčí firmy Evžen Krauskopf.

Před několika lety, kdy ještě prodeje firmy plynule rostly, však uveřejňovala automobilka prodejní výsledky každý měsíc. Podle dřívějších prohlášení vedení Škody letos firma přesto počítá s mírným nárůstem z loňských 449.758 prodaných vozů asi na 451.000 aut.

,