Logo UPC

Logo UPC | foto: UPC

UPC se chlubila nepravdivými referencemi. Tři roky nesmí jít do tendrů

  • 100
Společnost UPC uvedla v dokumentech k zakázce nepravdivé informace. Antimonopolní úřad jí vyměřil pokutu 400 tisíc korun a chce ji zapsat na černou listinu veřejných zakázek. Firma se nebude odvolávat, takže se po tři roky nebude účastnit veřejných soutěží.

Telekomunikační společnost UPC Česká republika se provinila tím, že v tendru společnosti NET4GAS na poskytování služeb datového centra předložila falešné reference.

"Nepravdivé informace se týkaly obchodního vztahu se společnostmi Nodus Technologies a SuperNetwork a mohly mít vliv na posouzení kvalifikace uchazeče v předmětném zadávacím řízení. UPC tím porušila zákon o veřejných zakázkách," uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

U společnosti Nodus Technologies byl podle úřadu uveden v referenci nepravdivý objem plnění za rok a služby nebyly poskytovány ze dvou datových center, ale pouze z jednoho. "U společnosti SuperNetwork, i přesto, že neexistoval smluvní vztah mezi těmito dvěma subjekty, uvedla UPC nepravdivou délku smluvního vztahu i objem plnění z něj plynoucí," dodal Rafaj s tím, že rozhodnutí úřadu je zatím nepravomocné.

UPC pochybení uznává, tři roky nebude soutěžit

UPC chybu uznává a proti verdiktu bojovat nebude. "Proti rozhodnutí se nebudeme odvolávat a pokutu zaplatíme. Jak jsme již sdělili úřadu, došlo k selhání v přípravě podkladů pro veřejnou zakázku služeb datového centra ze strany našeho tehdejšího zaměstnance," řekl iDNES.cz mluvčí UPC Juraj Gerbery.

Telekomunikační firma se tak nebude moci tři roky účastnit tendrů. "Pokud se společnost neodvolá, tak rozhodnutí nabude účinnosti 15 dnů od doručení. Firma bude zapsána na černou listinu, kterou vede ministerstvo pro místní rozvoj, a nebude se moci tři roky účastnit veřejných zakázek," vysvětlil mluvčí úřadu Martin Švanda. 

Na blacklistu veřejných zakázek jsou aktuálně zapsané dvě ostravské firmy Stavoenergo a RESA - sanace a rekonstrukce. Vedle nich chce ÚOHS nechat zapsat ještě karlovarskou GSUS, která podle úřadu předkládala falešné reference v tendru na úklid sídla Středočeského kraje, připomněla ČTK.