Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tržby Zentivy zachránilo Turecko, Češi léky nekupují

  • 4
Od ledna zavedené poplatky ve zdravotnictví ztížily život Zentivě. Farmaceutické firmě poklesly v Česku tržby o desetinu. Čtvrtletní výsledky firmy tak nakonec zahraňovalo Turecko. Společnost Eczacibasi, kterou Zentiva loni koupila, přispěla k celkovým čtyřmiliardovým tržbám plnou čtvrtinou.

"Výsledky tržeb za první čtvrtletí jsou velmi solidní, zejména vezmeme-li v úvahu neustálé posilování české koruny během celého období," okomentoval výsledky šéf Zentivy Jiří Michal.

V Rumunsku, které patří rovněž k důležitým trhům, na nichž Zentiva působí, klesly hrubé tržby meziročně zhruba o 40 procent. Na dalších trzích vzrostly prodeje farmaceutických výrobků o 11 procent.

Pokles tržeb v tuzemsku firma očekávala, a to především kvůli zavedení povinných poplatků za návštěvu lékaře a recepty. Tyto změny měly podle společnosti negativní vliv na celý trh.

S poklesem tržeb v tuzemsku se počítalo
Pokles tržeb v ČR byl očekáván. V Rumunsku byla situace ovlivněna již známým předzásobením v minulém roce," citovala ČTK analytika společnosti Atlantik FT Michala Vaníčka.

Zentiva dnes oznámila pouze výši tržeb. Na kompletní hospodářské výsledky za první čtvrtletí si investoři musí počkat do 19. května.

Za celý loňský rok klesl firmě kvůli nižším maržím a vyšším úrokovým nákladům čistý zisk o 36 procent, na 1,41 miliardy korun. Tržby se díky turecké akvizici zvýšily o 19 procent, na 16,67 miliardy korun.

Domácí farmaceutická jednička se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana.

Celkově zaměstnává více než šest tisíc lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Akcie společnosti se obchodují na londýnské a pražské burze.

,