Jízda v Tesle z pohledu řidiče | foto: Tesla

Musk slibuje k teslám koupeným do konce roku samořídící software zdarma

  • 42
Kupci, kteří pořídí automobil společnosti Tesla v posledních třech dnech roku 2020, obdrží nevšední bonus: samořídící software FSD na tři měsíce zdarma. Uvedl to šéf automobilového výrobce Elon Musk na svém Twitteru. Pravděpodobně tím chce na poslední chvíli podpořit prodeje posledního kvartálu letošního roku.

„Všechny vozy Tesla dodané v posledních třech dnech roku získají tři měsíce systému Full Self-Driving (FSD) zdarma. Doručení a potřebná dokumentace musí být zcela dokončená do půlnoci 31. prosince,“ napsal Musk v úterý na svém twitterovém profilu.

Samořídící technologie FSD má být plně dostupná pro majitele automobilů Tesla krátce po začátku roku 2021. Musk rovněž uvedl, že software bude možné pořídit prostřednictvím předplatného.

Podle vizionáře však bude výhodnější zakoupit technologii na stálo. „Koupě FSD je investicí do budoucnosti,“ uvedl k tomu Musk před nedávnem. „Podle mého názoru je pořízení systému FSD něco, čeho lidé litovat nebudou.“ Dlouho očekávaná technologie má řidiče tesly stát deset tisíc dolarů (213 tisíc korun), cena měsíčního předplatného zatím není známá.

Generální ředitel automobilky Tesla Elon Musk (13. června 2019)

Musk původně sliboval dostupnost technologie do konce tohoto roku. Zatím však FSD funguje jen ve své beta verzi a řídí auta pouze hrstky vyvolených, dostatečně spolehlivých řidičů. K spuštění této testovací verze došlo na podzim roku 2020.

Zkratka FSD sice odkazuje k „samořiditelnosti“ vozidla, z automobilů Tesla však nečiní plně autonomní vozidla. Společnost čelí dlouhodobé kritice za to, že schopnosti technologie zveličuje a nadhodnocuje. Předchůdce FSD s názvem Autopilot má na svědomí řadu nehod, z nichž některé byly smrtelné.

Autopilot sic nedokáže řídit jako řidič z masa a kostí, umí však automaticky brzdit a zrychlovat. FSD k tomu přidává funkce, které vozidlům umožňují, aby se sama zaparkovala, měnila jízdní pruhy, či aby rozpoznávala některé značky a semafory.

Videa majitelů vozů Tesla s beta verzí FSD ukazují software se všemi jeho přednostmi a neduhy. Některé nahrávky zachycují situaci, kdy řidič musel náhle zasáhnout, aby vozidlo nenarazilo nebo aby neporušilo pravidla silničního provozu, píše Business Insider.

Velké oči Elona Muska

Musk si od technologie slibuje mnohé a nutno poznamenat, že software společnosti v mnoha ohledech zůstává na míle daleko před konkurenčními technologiemi. Avšak po desítkách nehod způsobených Autopilotem musí šéf Tesly počítat s určitou nedůvěrou potenciálních zákazníků. Nejspíš proto na poslední chvíli odstartoval „slevovou akci“ v podobě samořídícího softwaru na tři měsíce zdarma.

Musk dříve zvažoval prodej Tesly. Nabízel ji Applu za desetinu dnešní ceny

Muskovy vize, ať už jde o vývoj, výrobu nebo samotný prodej se totiž často příliš nestřetávají s realitou. Během uplynulého roku výrobu v některých továrnách zastavila pandemie a s ní související omezení. 

Ani stavba nové továrny poblíž Berlína, kterou chce mít Musk hotovou do konce roku 2021, neprobíhá tak, jak by si vizionář představoval. Problémy v tomto případě dělají hadi a ještěrky přezimující v lese, který zde developeři kácí. Ochranáři kvůli nim zaveleli k zastavení mýcení.