Autobusy na zemní plyn od společnosti Tedom.

Autobusy na zemní plyn od společnosti Tedom. | foto: Tedom

Tedom končí s výrobou autobusů na zemní plyn. Nebyl o ně zájem

  • 7
Třebíčská firma Tedom už nebude vyrábět autobusy na zemní plyn. "Končíme kvůli nedostatku zakázek," řekl šéf a majitel Tedomu Josef Jeleček. Tedom jako třetí největší výrobce autobusů v Česku vyrobil od roku 2004 kolem dvou stovek autobusů, především pro český, slovenský a bulharský trh. Šlo o jediné autobusy, které poháněly české motory.

Zhruba 35 lidí, které výroba autobusů zaměstnávala, podle něj přejde na jinou práci. Firma se bude věnovat dál hlavně výrobě kogeneračních jednotek.

Ani přes zájem o plynové autobusy se Tedomu nepodařilo získat dostatek zákazníků. Už loni firma spíše jen montovala v Třebíči italské autobusy. Nástup Tedomu do autobusů odborníky už tehdy překvapil. I když jde podle řady zákazníků o dobré autobusy, na silně konkurenčním trhu se neprosadily. Za loňský rok například v Česku firma neprodala jediný autobus.

Jeleček nechtěl komentovat, zda výroba autobusů nakonec skončila pro Tedom ztrátou, nebo ziskem. Dokumentaci na výrobu autobusů je firma připravená prodat jiným zájemcům.