Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: KrajemUhlí.cz

Švýcaři chtějí kvůli privatizaci Mostecké uhelné vyslechnout Zemanovy ministry

  • 8
Švýcarská prokuratura chce vyslechnout členy Zemanovy vlády kvůli privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Bývalé ministry vyslechne v září, uvedla nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Čeští státní zástupci na případu se švýcarskou stranou spolupracují.

Privatizace se uskutečnila na konci 90. let. Podle policie ovládli podnikatelé v roce 1998 Mosteckou uhelnou pomocí peněz, které měla firma ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Miliardové částky místo toho odešly na zahraniční účty.

Švýcaři podle médií podezřívají v souvislosti s privatizací podniku z praní špinavých peněz a z takzvaného nekalého hospodaření s veřejnými zájmy sedm lidí. Ty samé lidi prý v minulosti vyšetřovala česká policie, případ se jí nepodařilo dotáhnout do konce.

Mostecká uhelná společnost (MUS)

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina.

Firma několikrát změnila vlastníka. V roce 1998 v ní největší podíl patřil Appian Group. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Central Europe Development Investment Funds PCC Limited koupili Antonín Koláček (40 %), Luboš Měkota (40 %), Petr Pudil a Vasil Bobela, z nichž měl každý deset procent.

V roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku. Ve stejném roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.