Největší tuzemskou konzervárenskou firmu Hamé chce získat švédský Nordic Food. Spolu s Hamé chce koupit i masnou firmu Otomac.

Největší tuzemskou konzervárenskou firmu Hamé chce získat švédský Nordic Food. Spolu s Hamé chce koupit i masnou firmu Otomac. | foto: iDNES.cz

Švédský Nordic Food chce spolknout Hamé

  • 6
Švédská firma Nordic Food chce koupit největší tuzemskou konzervárenskou společnost Hamé. Zájem má i o výrobce masných produktů Otomac. O povolení fúze už požádala antimonopolní úřad. Zatím není jasné, kdo za společností Nordic Food stojí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začal případnou fúzi posuzovat na základě návrhu švédské firmy minulé úterý, vyplynulo z internetových stránek úřadu.

"Ke spojení soutěžitelů má dojít tak, že navrhovatel získá možnost kontrolovat společnosti Hamé a Otomac," informují úředníci.

Ke spojení dochází zejména v oblasti potravinářské výroby – výroby hotových jídel, paštik, ovocných a zeleninových produktů, kojenecké stravy a baget a sendvičů.

"Úřad dosud proti fúzi neobdržel žádné námitky, rozhodnuto by o ní mělo být do třiceti dnů," řekl iDNES.cz Filip Vrána z tiskového oddělení ÚOHS.

Hamé patří mezi největší české potravinářské podniky. Za rok 2006 utržilo 4,4 miliardy korun. - více zde 

O podnik mělo v nedávno zájem několik investorů, podle některých informací i finanční skupina PPF Investmens spravující peníze podnikatele Petra Kellnera, píše ČTK.

Nordic Food vznikla loni, patrně právě kvůli chystané fúzi s Hamé. Vlastníky firmy jsou NP Confectionery AB a NP Properties AB ze švédského Malmö. Za firmou ale mohou stát i čeští podnikatelé, dodala agentura.