Podnikatel Radim Jančura si stěžuje na způsob, jakým kraje při zadávání zakázek postupovaly. Ilustrační foto.

Podnikatel Radim Jančura si stěžuje na způsob, jakým kraje při zadávání zakázek postupovaly. Ilustrační foto. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Student Agency si stěžuje v Bruselu kvůli zakázkám na drahách

  • 217
Společnost Student Agency ve čtvrtek poslala do Bruselu dokument, v němž si stěžuje na postup krajů při zadávání zakázek na tuzemské železnici. Kraje uzavřely smlouvy na provoz regionálních spojů s Českými drahami bez výběrového řízení a pro konkurenci se tak železnice uzavřela v některých případech až na 15 let.

Šéf společnosti Radim Jančura považuje tendr za netransparentní a diskriminační.

I když se konkurenční firmy do tendru přihlásily, kraje podle něj nabídky neporovnaly a zadaly zakázku Českým drahám, přestože jejich nabídka byla dražší. Jeho firma se proto rozhodla poslat do Bruselu tisícistránkový dokument. "Jeho součástí jsou podrobné analýzy a popisujeme i to, jak se který kraj choval," řekl iDNES.cz Jančura.

Na verdikt komise si firma ale zřejmě nějaký čas počká. Podle Jančury posuzují komisaři podobné případy až tři roky. Pokud už ale podobný případ v minulosti řešili, postupují podle určitého vzoru a rozhodnutí by mohlo přijít rychleji.

"Sledujeme, jak Evropská komise řeší podobné stížnosti a víme, že je velmi vysoká šance, že bude naši stížnost posuzovat stejně jako například stížnosti německých dopravců. V jejich případě komise jasně řekla, že zadávání zakázek z veřejných prostředků musí být transparentní a nediskriminační, což v tomto případě nebylo," doplnil Jančura.

Podnikatel si jde do Bruselu stěžovat jen den před začátkem parlamentních voleb. Podle svých slov záměrně. Chce prý upozornit na to, že železnici pro konkurenci uzavřeli hejtmani sociální demokracie.

Prodlužení smluv s ČD na regionálních tratích totiž loni v prosinci schválili všechny kraje, kde hejtmané oranžových vládnou. Někteří hejtmané ale tvrdí, že vstup konkurence současné smlouvy umožňují. (více čtěte zde)