Společnosti Sharp a Sony budou společně vyrábět LCD obrazovky.

Společnosti Sharp a Sony budou společně vyrábět LCD obrazovky. | foto: Profimedia.cz

Sony a Sharp budou společně vyrábět LCD obrazovky

  • 2
Japonské elektrotechnické koncerny Sony a Sharp začnou společně vyrábět obrazovky LCD. Sharp nyní staví v Japonsku novou továrnu na výrobu velkých obrazovek z tekutých krystalů za 3,5 miliardy dolarů (téměř 60 miliard Kč). V té si nechá většinový podíl, Sony získá třetinu, informovala agentura Reuters.

Společný závod má být dokončen nejpozději v březnu roku 2010 a začne dodávat obrazovky o rozměrech 40, 50 a 60 palců (102, 127 a 152 cm) na rychle rostoucí trh.

Japonský ekonomický list Nikkei dnes napsal, že Sony chce do továrny Sharpu investovat zhruba 100 miliard jenů. Zástupci obou společností však upozorňují, že o výši investic zatím nebylo rozhodnuto.

Technologie LCD je nejžádanější
Poptávka po tenkých a zároveň větších televizorech se nyní zvyšuje prakticky všude ve světě. Tento typ televizorů využívá více zobrazovacích technologií, největší zájem je ale právě o technologii LCD. Až s velkým odstupem za nimi následují plazmy.

Sony ve vývoji plochých panelů poněkud zaostala za konkurencí a nyní ani žádné vlastní LCD obrazovky nevyrábí. Sony má k tomuto účelu společný podnik s jihokorejským Samsungem a své přístroje osazuje právě obrazovkami z tohoto podniku.

Dohoda se Sharpem by tak podle analytiků měla firmě Sony především zajistit stabilní dodávky LCD obrazovek.

Sony je druhým největším výrobcem LCD televizorů a Sharp je třetí. Před nimi je jihokorejská společnost Samsung Electronics.

,