Investice mířila do jednoho z nejchudších regionů na Slovensku.

Investice mířila do jednoho z nejchudších regionů na Slovensku. | foto: Michal Klíma, MF DNES

Slovensko zrušilo české firmě pobídku

  • 31
Rok a půl jednal výrobce autodílů Brano Group o nové slévárně ve východoslovenských Prakovcích s tamější vládou. Již schválenou investiční pobídku za více než šedesát milionů korun však nová Ficova vláda v těchto dnech bez udání důvodu zrušila.

"Během pár týdnů se rozhodneme, co dál. Buď se pokusíme ještě pobídku dostat, nebo budeme investovat u nás,"  řekl předseda představenstva Brana Pavel Juříček.

V nové slévárně mělo najít práci asi sto padesát lidí, plánovaná investice činila zhruba 210 milionů korun. "Všechno bylo dohodnuté, čekali jsme jen na souhlas z Bruselu kvůli pobídce od slovenské vlády," dodal Juříček.

Prázdniny na pět let
Dzurindova vláda slíbila české firmě například daňové prázdniny na pět let nebo dotaci na pracovní místa.

Investice mířila do jednoho z nejchudších regionů na Slovensku. "Musíme nové vládě znovu prokázat, že bez jejich podpory továrnu nepostavíme," vysvětlil Juříček. Podle jeho slov firma  zvažuje, že o pobídku znovu požádá.

Brano na Slovensku zhruba před rokem koupilo v Prakovcích prázdnou továrnu. Slovenský závod měl firmě usnadnit expanzi na slovenský trh, kde otevírá už třetí automobilka.

"V plánu je vyrábět až jedenáctikilogramové odlitky pro automobilový průmysl," dodal Juříček.

Brano Group, které dodává automobilkám hlavně pedály, zvedáky a zamykací systémy, letos počítá s růstem tržeb asi o  sedm  procent,  a tím překročí čtyři miliardy.

Podle Juříčka by měl být letos i vyšší zisk zhruba na úrovni padesáti milionů korun.