Express Cash, která má 10 tisíc klientů a rozpůjčovala přes 150 milionů. Ilustrační foto

Express Cash, která má 10 tisíc klientů a rozpůjčovala přes 150 milionů. Ilustrační foto | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Skupina Natland koupila síť rychlých půjček Express Cash

  • 4
Investiční skupina Natland, která proslula coby majitel někdejší vlivné pražské firmy Navatyp a nakrátko i fotbalové Slavie a jejího stadionu, se chce stát významným hráčem na trhu rychlých spotřebitelských půjček. Ovládla společnost Express Cash, která má přes 10 tisíc klientů a rozpůjčovala přes 150 milionů.

V minulých týdnech Natland v tichosti dokončil převzetí společnosti Express Cash, která od začátku roku budovala spolu s firmou EC Financial Services síť obchodních zastoupení ve většině regionů Česka. Transakce podle údajů v obchodním rejstříku spočívala v několika přeprodejích a přejmenování různých firem, takže účast Natlandu nebyla donedávna vysledovatelná.

Natland Group

Finanční skupinu vlastní Tomáš Raška a Jan Koťátko, kteří ji zároveň řídí.

Firma vznikla v roce 2002 a později se majetkově objevila u řady pražských společností, které bývají spojeny s pražskými lobbisty Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. Jde třeba o realitní firmu Navatyp, dnes přejmenovanou na Prominecon, či Taiko.

"Ano, jsme v tom segmentu už nějakou dobu. Rozjezd firmy jsme financovali a nyní jsme ji stoprocentně ovládli," potvrdil MF DNES spolumajitel Natlandu Tomáš Raška. Firma má v tuto chvíli už přes deset tisíc klientů, kterým rozpůjčovala přes 150 milionů korun.

Rychlé půjčky s obvykle vysokými ročními náklady mají Natlandu doplnit jeho finanční divizi. Tu nyní reprezentují hlavně fondy Avant, které však míří převážně na vysokopříjmové skupiny.

Půjčky určené pro lidi s malými příjmy, kteří nedosáhnou na běžné bankovní úvěry, jsou tedy v případě butikového Natlandu překvapivý krok. Firma je spojovaná spíše s péčí o peníze bohatých a vlivných lidí, spekuluje se například o pražských lobbistech Romanu Janouškovi či šedé eminenci ODS Tomáši Hrdličkovi. Ve fondech Avant, jak nedávno napsaly HN, zase zhodnocují své peníze firmy podnikatelů Luďka Sekyry či RSJ Karla Janečka.

Natland jedná s řetězci s elektronikou

Podle Rašky nicméně Express Cash nehodlá lovit v "nejchudších" vodách. "Od půlky příštího roku se bude Express Cash profilovat do vyšších příjmových segmentů, což je například spotřebitelské financování, jako je nákup elektroniky a spotřebního zboží. Jednáme s velkými hráči na trhu," řekl Raška.

Chce tak konkurovat zavedeným hráčům typu Home Credit či Provident Financial. Raška také tvrdí, že z jejich srovnávacích tabulek vychází firma jako třetí nejlevnější poskytovatel spotřebitelského financování v ČR.

Společnost chce během roku 2013 pokrýt téměř celé Česko a začít s expanzí do Polska a na Slovensko.

Podobný model před časem Natland použil k rozjezdu své divize ve zcela jiné oblasti – ve sportu a zábavě ve volném čase. Plně ovládl společnost Berg Equity podnikatele Michala Vlčka, kterou už dříve také financoval. Firmě mimo jiné patří menší lyžařské středisko Stoh ve Špindlerově Mlýně a podíl v největší půjčovně lyží a lyžařských škol Skol Max.

V budoucnu by měl Natland horské aktivity spojit se svými marketingovými projekty či se společností Taiko, která mimo jiné provozuje pražský areál Žluté lázně.

Podle informací MF DNES byl před několika dny ve hře také nákup horské společnosti Snowhill gumárníka Tomáše Němce. Ta provozuje lyžařské areály v Herlíkovicích či Kozinec a od letošního roku bude spolu s TMR provozovat také Skiareál Špindlerův Mlýn. Z obchodu však nakonec sešlo.

,