Volkswagen - (c) profimedia.cz/corbis

Volkswagen - (c) profimedia.cz/corbis - Volkswagen - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Skupina kolem VW snížila ztrátu

  • 5
Bolavé místo největší evropské automobilky Volkswagen se pomalu začíná zacelovat. Hlavní divize VW Brand Group, kam patří kromě značky Volkswagen také Škoda, Bugatti nebo Bentley, v prvním čtvrtletí sice stále zůstala ve ztrátě 53 milionů eur, i tak je to ale značné zlepšení.

O rok dřív vykázala výsledek mnohem horší - ztrátu 71 milionů.

O zisky skupiny se ale nadále stará sesterská divizi Audi Brand Group, kam spadají značky Audi, Seat a Lamborghini. Zisk zvýšila o pětinu a v prvním čtvrtletí vydělala celkem 303 milionů eur.

Konec problémů ale zatím nenastal. Starosti automobilce způsobují zejména severoamerický a čínský trh. V severní Americe firma za čtvrtletí prodělala 328 milionů eur. Dobře se automobilce nevedlo ani v Číně.

Zatímco ještě před rokem tam dokázala 106 milionů eur vydělat, letos se propadla do sedmnáctimilionové ztráty. Po německém trhu je přitom Čína druhým nejdůležitějším trhem automobilky, připomenul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volkswagen minulý týden oznámil předběžné výsledky za první čtvrtletí, které ukázaly růst provozního zisku o 41 procent na 464 milionů eur. To byl příznivější výsledek, než čekali analytici, uvedla ČTK.

,