Škoda začne v Rusku vyrábět srdce trolejbusů

  • 3
Plzeňská strojírenská skupina Škoda Holding začne vyrábět v Rusku srdce trolejbusů a kolejových vozidel - elektrické pohony. Firma podepsala společně s ruskou společností Dedal Group smlouvu o koupi výrobní společnosti Sibelektroprivod. Ve společném podniku budou mít oba partneři 50procentní podíl.

"Celková investice Škody dosáhne během několika měsíců až 150 milionů korun a bude směřovat především do posílení zdejšího výrobního know-how a zlepšení kvality. Škoda Holding se bude přímo manažersky podílet na řízení podniku," uvedl mluvčí plzeňských strojíren Karel Samec po podpisu smlouvy.

Toho se v Novosibirsku účastnil i místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn.

Sibelektroprivod bude v ruských podmínkách v podstatě vyrábět sortiment dceřiné společnosti plzeňské firmy, Škody Electric.

Silnější pozice, nižší náklady
"Hlavním důvodem přímého vstupu na ruský trh je za prvé posílení naší pozice při účasti na zdejších zakázkách především v oblasti kolejového průmyslu. Je nepochybné, že jako místní firma máme větší šance uspět," řekl generální ředitel Škody Holding Jiří Zapletal.

"Za druhé jde o snížení výrobních nákladů. Dlouhodobě by bylo nemožné uvažovat  o produkci elektrovýzbrojí pro ruský trh pouze z České republiky," řekl Zapletal.

Škodovácké elektrovýzbroje představují absolutní světovou špičku v tomto oboru a Škoda proto poskytne ruskému protějšku své výrobní a technické know-how.

Dedal sází na dopravu
Roční tržby Sibelektroprivodu se pohybují na úrovni 400 milionů korun, podnik zaměstnává 1050 lidí. Firma patří do skupiny Dedal Group, která podniká především v oblasti dopravního strojírenství, když vyrábí například osobní vagóny, vozy metra, tramvaje.

Dedal Group ovládá řadu firem v Ruské federaci, třeba společnost Vagonmaš St. Peterburg, která je druhým největším výrobcem vozů metra v Rusku. S ní Škoda spolupracuje na kontraktu 10 nových souprav metra pro Kazaň. Skupina Dedal Group v oborech dopravního strojírenství dosahuje ročních tržeb zhruba 2,2 miliardy korun a zaměstnává v nich přes 3000 lidí.

Vstup Škody na ruský trh ocenil i vicepremiér Martin Jahn. "Ruský trh je velmi perspektivní a je třeba, aby se tam české firmy vrátily a vzaly si příklad ze Škody Holding. Česká republika má v Rusku dobré jméno. Přesvědčil jsem se o tom při  návštěvě Novosibirské oblasti," uvedl.