Šéfka Indonésie přijela pro zbraně

  • 11
Na třídenní návštěvě České republiky je od pondělka indonéská prezidentka Megawati Sukarnoputriová. Kromě politických setkání má její cesta ještě jeden důležitý cíl - šéfka čtvrté nejlidnatější země světa by v Česku ráda nakoupila široký zbrojní arzenál. To potvrzují i zástupci Aera Vodochody, kteří s Indonésany jednají o možnostech dodávek lehkých bitevníků L-159.

"Začaly rozhovory o případné potřebě letounu L-159 pro indonéské letectvo," prohlásil viceprezident Aera Viktor Kučera s tím, že by ale nešlo o stovky letadel.

"Indonésané mají značnou potřebu nahradit různé druhy starších typů letadel a do jejich potřeby by víceméně zapadaly oba typy L-159A (jednomístný) a L-159B (dvoumístný)," dodal Kučera.

Zatím by si měla delegace složená z politiků i armádních důstojníků odvézt informace o možnostech českého průmyslu. Každopádně se tak Aeru otevírá už druhá cesta na Dálný východ poté, co se rozběhla jednání o dodávce až 400 strojů do Indie - více ZDE.

Sukarnoputriová už se kromě Aera stihla setkat i se zástupci dalších zbrojovek - například výrobci střelných zbraní Česká zbrojovka a Sellier & Bellot, zástupci Zbrojovky Vsetín nebo firem  Explosia či Omnyx.

Nabídku na dodávky vojenského zařízení dal v únoru ministr zahraničí Jan Kavan během návštěvy v Indonésii. Česká republika chce kompenzovat omezené embargo, které proti Indonésii zavedly Spojené státy, píše list The Jakarta Post.

,