Ruční pošta odchází do historie

Pondělí 10. prosince bude pro Českou poštu svým způsobem historickým dnem. Po více než osm letech existence zmizí z pošt ruční zpracování zásilek. To zatím přežívá na pobočce v Lipolticích u Pardubic. Od pondělka i tam poběží automatický systém APOST.

Přepážky a pracoviště více téměř tří tisíc pošt v České republice tak budou vybaveny výpočetní technikou, což by mělo zjednodušit a zrychlit odbavení klientů.

Do zavádění automatizovaných přepážek vložila pošta více než miliardu korun. Původně měly být počítače jen na 1100 pobočkách. V roce 1995 ale pošta plán přehodnotila a chtěla automatizovat všechna místa s dvěma a více přepážkami.

Nakonec se v roce 1999 rozhodlo o zavedení APOSTu na všech poštách do konce roku 2001.

Na poštách je nainstalováno 10 850 počítačů, 9 560 tiskáren a 4 560 digitálních vah. Podle informací České pošty se čas obsluhy díky počítačům zkrátil o deset až čtyřicet procent. Počítače také snížily pravděpodobnost chyby obsluhy.

Ačkoli automatizace ještě úplně neskončila, pomalu už se rozbíhá vývoj aplikace nAPOST (nový APOST), která nahradí dosavadní systém běžící pod MS-DOS. Počítače v něm budou schopny pracovat on-line a všechny budou spojeny do privátní poštovní sítí.