Těžařská firma Rio Tinto.

Těžařská firma Rio Tinto. | foto: Profimedia.cz

Rio Tinto koupí těžaře Riversdale. Získá zásoby uhlí v Africe

  • 1
Těžařský koncern Rio Tinto koupí australskou uhelnou společnost Riversdale za 3,9 miliardy dolarů, v přepočtu za 75 miliard Kč. Díky tomu se dostane k důležitým zásobám koksovatelného uhlí v Africe, po němž prudce roste poptávka z Číny a Indie.

Přední globální skupina v oboru nerostných surovin ve své definitivní nabídce zvýšila navrhovanou cenu na 16 australských dolarů na akci Riversdale z předběžných 15 dolarů a zajistila si podporu vedení přebírané firmy. Chce získat přes 50 procent akcií společnosti Riversdale, která vlastní hodnotná ložiska uhlí v Mozambiku. Koupi musí ještě posvětit regulační úřady.

Zhruba polovinu akcií Riversdale vlastní indický výrobce oceli Tata Steel, brazilské ocelárny CSN a americký fond Passport Capital. Podle analytiků i informovaných zdrojů agentury Reuters může podání oficiální nabídky na firmu vyvolat reakce jiných potenciálních zájemců a vzniknout souboj nabídek. Podle zdrojů uvažuje o Riversdale skupina státních indických firem a další světové těžařské a ocelářské koncerny jako Anglo American, Xstrata a ArcelorMittal.

Rio Tinto nyní obnovila akvizice, které v době globálního ekonomického útlumu pozastavila. V roce 2007 koupila kanadského výrobce hliníku Alcan, poté však byla nucena prodat některá aktiva a vydat nové akcie, aby snížila zadluženost. Rio Tinto se mezitím snažila o propojení se svým hlavním globálním konkurentem BHP Billiton, nedávno však obě firmy plán aliance kvůli nelibosti regulačních úřadů a odběratelů opustily.

,