ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: SPUR

Roudnická firma bude od února vyrábět 800 tisíc respirátorů měsíčně

  • 61
Firma Pardam Nano4fibers z Roudnice nad Labem na Litoměřicku bude od února podle mluvčího společnosti vyrábět 800 000 respirátorů měsíčně. Půjde jak o respirátory FFP2, tak o respirátory FFP3 s tím, že se chce firma primárně zaměřit na výrobu ochranných výrobků nejvyšší třídy. Loni touto dobou společnost vyrobila asi 5000 respirátorů za měsíc.

Respirátory FFP3 jsou první nanovlákenné pomůcky nejvyšší ochranné třídy FFP3 na světě, firma je vyvinula a chce je nabídnout i na zahraniční trh, uvedl mluvčí. „Drtivá část respirátorů zůstává v tuzemsku, do zahraničí jde 30 procent,“ řekl mluvčí společnosti Petr Vít..

Ve firmě jsou nyní tři linky, z nichž jsou dvě výrobní. Podle mluvčího společnosti v tuto chvíli linky obsluhuje 50 lidí, jejich navýšení bude firma zvažovat podle aktuální poptávky. Podle některých internetových obchodů, například e-shopu onlinerousky.cz, se mohou dodávky některých objednávek kvůli momentálně zvýšené poptávce mírně zdržet.

Poptávka po respirátorech třídy FFP2 s nanovlákennou membránou byla ve středu podle Asociace nanotechnologického průmyslu ČR rekordní. Překonána byla i dosud nejvyšší denní poptávka z poloviny září loňského roku. Lidé zřejmě reagovali na slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který uvedl, že zvažuje možnost, zda po vzoru Německa a Rakouska nezavést v hromadné dopravě a obchodech doporučení nosit chirurgické roušky a respirátory.

Společnost Pardam Nano4fibers se zabývá výzkumem a vývojem nanovláken, jejich aplikací a uplatněním v komerční sféře. Na poli nanovláken se pohybuje více než deset let a uvádí, že je světovým lídrem ve vývoji a průmyslové výrobě anorganických nanovláken a polymerních nanovlákenných membrán.

,