Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Prostějovský podnik žije, věřitelé neposlali firmu do konkurzu

  • 37
Největší výrobce oblečení v Česku dostal novou šanci na přežití. Oděvní podnik Prostějov, kterého tíží dluh až 1,6 miliardy, může začít přemýšlet o tom, kolik lidí propustí a jaký majetek prodá. Věřitelé schválili reorganizaci, kterou navrhla Česká spořitelna. Banka půjčila výrobci šatů nejvíce peněz.

Plán na reorganizaci, který nyní musí prostějovský podnik předložit do 120 dnů, by měl vyvést firmu z dluhů a rozhodnout o další existenci. Největší domácí výrobce oděvů, kde pracuje asi 1500 lidí, je od ledna v úpadku. (viz. předchozí článek)

Pokud plán věřitelé neschválí, dojde ke konkurzu. To by znamenalo pro firmu úplný konec a pro firmy, které oděvnímu podniku v minulosti půjčily, riziko, že nedosáhnou na své pohledávky. Věřitelé se u soudu přihlásili o 1,4 miliardy korun.

V rámci restrukturalizace bude firma dále škrtat v nákladech. Bude pokračovat stěhování výroby, prodej majetku, uzavře se 32 neefektivních prodejen z celkem 72. Restrukturalizaci ale pocítí i zaměstnanci, některé z nich čeká vyhazov. O počtu lidí, kteří ztratí práci, zatím podnik nerozhodl. Společnost nyní zaměstnává okolo 1500 zaměstnanců, dalších více než 300 je na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Oděvní podnik má prozatím nasmlouvány zakázky do konce dubna a potřebuje sehnat peníze na financování chodu firmy. "Tady se bez konstruktivního přístupu věřitelských bank neobejdeme," naznačil šéf firmy Jiří Tuvora, že jednání s bankami není jednoduché.

Firma shání majitele, zatím marně

Základem úspěšné reorganizace bude i vstup nového vlastníka nebo vlastníků. Investora shání firma od začátku letošního roku, zatím ale není úspěšná. Ke koupi nabízí celý podnik nebo jen části.

"Úvodní jednání se uskutečnila s některými potencionálními zájemci například z Asie, Arabského poloostrova, Evropské unie a USA. Prozatím se ale neobjevila žádná konkrétní nabídka," prozradil majitel firmy.

Brněnský krajský soud zahájil s oděvním podnikem insolvenční řízení ve druhé polovině ledna. Soud o to požádala sama firma kvůli špatné finanční situaci. Podle vedení firmy ji zapříčinil soustavný propad tržeb, snižování marží a propad cash-flow. Nyní soud eviduje 272 věřitelů firmy.

Loňská ztráta podniku dosáhla zhruba 346 milionů korun. Oděvní podnik ještě na začátku roku 2008 zaměstnával více než 3000 lidí, během tohoto roku ale vykázal rekordní ztrátu přes jednu miliardu korun a začal propouštět. Rok předtím vydělala firma jen 13,7 milionu korun. Doplatila mimo jiné na konkurenci levného oblečení z Asie a kurzové výkyvy.

Oděvní podnik


Firma momentálně vyrábí ve svém hlavní závodě v Prostějově a dále v Jeseníku. V loňském roce podle předběžných výsledků celkem utržila 1,485 miliardy korun (z toho tvořil cca 42 % export) při ztrátě 346 milionů korun. Provozní hospodářský výsledek byl také záporný ve výši cca 320 milionů Kč.