Spotřebu tuzemáku a vodky srazily obavy z pančování. Ilustrační snímek

Spotřebu tuzemáku a vodky srazily obavy z pančování. Ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Černý rok pro české likérníky. Nejvíc propadl tuzemák a vodka

  • 97
Noční můra lihovarníků a likérníků pokračuje. Po dvoutýdenní zářijové prohibici, kdy obchod s alkoholem silnějším než dvacet procent stál, se zatím neplní optimistická očekávání, že se lidé po jejím ukončení obratem vrhnou do obchodů.

"Lidé chodí kolem plných regálů alkoholu, ale moc nenakupují. Hlásí to naši obchodní zástupci po celé zemi," říká šéf a spolumajitel čtvrté největší tuzemské likérky Fruko-Schulz Josef Nejedlý.

Jak prohibice změnila trh a rozhovor se šéfem StockuČtěte v pondělí 15. října

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Podle něj také podstatně klesla spotřeba v restauracích a hospodách. Jako největší odhaduje propad u rumu – tedy v českých podmínkách tuzemáku – a u vodky. Obě z hlediska spotřeby nejmasovější kategorie jsou postiženy tím, že se nejčastěji pančují a pojí se s nimi nejvíce metanolových otrav.

Největší firmy v oboru odhadují pokles letošní celkové spotřeby tvrdého alkoholu mezi deseti až patnácti procenty. Vypít by se tak mohlo zhruba 47 až 49 milionů litrů, poprvé v historii by spotřeba mohla klesnout pod padesát milionů litrů.

Likérky teď stojí na prahu své největší prodejní sezony, která vrcholí o silvestrovské půlnoci. Dá se čekat, že budou zkoušet podpořit prodeje různými cenovými akcemi, což však vytvoří další tlak na jejich letošní ziskovost, která se tím může propadnout ještě hlouběji.

Lidé se podle nich navíc pídí spíše po lahvích s novými kolky. Pokud by obavy nad starými lahvemi u zákazníků přetrvávaly, může to vést i k jejich výprodejům. To je ovšem věc, které se celý řetězec od výrobců až po obchodníky bude chtít ubránit.