Porsche nechce převzít Volkswagen, nabídlo proto málo peněz za další akcie.

Porsche nechce převzít Volkswagen, nabídlo proto málo peněz za další akcie. | foto: Profimedia.cz

Porsche Volkswagen nespolkne

  • 2
Výrobce sportovních vozů Porsche podle očekávání neuspěl s nabídkou na převzetí největší evropské automobilky Volkswagen. Nabídku na převzetí firma podala, protože jí to ukládá zákon.

Ochotu přistoupit na podmínky převzetí vyjádřili držitelé sotva 0,06 procenta akcií Volkswagenu. Porsche samo přiznalo, že nemá o Volkswagen faktický zájem. To už ostatně management avizoval při navýšení svého podílu na konci března. - více zde

Porsche je největším akcionářem Volkswagenu a od března v něm drží 30,97 procenta akcií. Nynější nabídka na převzetí platí do úterního večera. Podle německých zákonů musí každý podnik, který nashromáždí alespoň třicet procent akcií veřejně obchodovatelné firmy, nabídnout ostatním akcionářům, že jejich akcie koupí.

Porsche nabídlo schválně málo
Management dal ale najevo, že nemá zájem Volkswagen plně ovládnout. Cenu odkupu tedy nastavil nevýhodně.

Porsche za jednu kmenovou akcii Volkswagenu nabídlo 100,92 eura (zhruba 2860 korun), zatímco cenu za jednu prioritní akcii management stanovil na 65,54 eura. To znamená téměř 36 miliard eur (asi jeden bilion korun) za celý podnik. Cena akcií Volkswagenu je však na trhu vyšší, takže akcionáři neměli důvod nabídku Porsche využít.

Nynější nabídka na převzetí podle vedení automobilky Porsche znamená, že firma nebude muset stejnou proceduru podstupovat znovu, pokud se v budoucnu rozhodne podíl ve Volkswagenu zvýšit. Podnik tak bude moci pružně reagovat na případné kroky hedgeových fondů a investičních firem, které by o Volkswagen mohly projevit zájem.

Porsche a Dolní Sasko drží ve VW většinu
Druhým největším akcionářem Volkswagenu je vláda spolkové republiky Dolní Sasko, která má v automobilce mírně přes dvacet procent akcií. S Porsche tak mají tyto dva subjekty přes polovinu akcií s hlasovacími právy.

I když Porsche zatím o kontrolu nad Volkswagenem nestojí, úzké vztahy si s ním chce zachovat i po chystané změně zákona o omezení hlasovacích práv.

Volkswagen je pro automobilku Porsche důležitý mimo jiné i z hlediska obchodní spolupráce. Dodává totiž součásti pro zhruba třetinu vozů, které Porsche prodává.

, ,