Policie prošetřuje Komerční banku

O bývalé vrcholné manažery Komerční banky a lidi z vedení firem kolem někdejšího podniku zahraničního obchodu Centrotex se začala zajímat policie. Speciální tým z odboru finanční kriminality a ochrany státu prověřuje okolnosti, za kterých Komerční banka těsně před svou privatizací ve vší tichosti se ztrátou odprodala stamilionové pohledávky vůči firmám, jež byly na Centrotex úzce napojeny a dluhy nesplácely.

Celková ztráta pro banku byla v této kauze kolem jedné miliardy korun a byla též jednou z příčin, kvůli kterým stát musel finančnímu domu pomoci z peněz daňových poplatníků desítkami miliard. Ve firmách spojených s transakcí přitom působilo několik lidí blízkých politickým špičkám.

Jde zejména o někdejšího prokuristu Centrotexu Milana Velka, který sponzoroval poslední knihu Václava Klause, nebo Vojtěcha Slówika ze společnosti Intercontinental Commodities, který je nyní poradcem ministra zemědělství Jaroslava Palase.

"Zahájili jsme v tomto případě trestní řízení. Zatím jsme si vyžádali písemné materiály souvisící s případem," uvedl státní zástupce Alexandr Dadam z ostravského vrchního státního zastupitelství.

Nezávisle na policii začalo případ, po jeho zveřejnění, prověřovat i nové vedení banky. "Bezprostředně jsem nařídil internímu auditu banky, aby transakci prověřil," řekl generální ředitel Komerční banky Alexis Juan.

Úvěry třem firmám napojeným na Centrotex (Rio, Tekom a Mercurius Kathreiner) poskytla Komerční banka na přelomu let 1997 a 1998, kdy ji šéfoval Richard Salzmann.

Největší část úvěrů byla určena na rekonstrukci pražského obchodního domu Krone. Firmy dluhy nikdy nesplatily, a banka měla navíc špatně uzavřeny zástavní smlouvy a nic zpět nezískala.

Po nástupu nového vedení Komerční banky v čele s Radovanem Vávrou, o jehož zvolení se zasazoval i lobbista Milan Velek, se v roce 2000 finanční ústav rozhodl, že balíkem pohledávek ve výši osm set milionů korun zaplatí svůj dluh u firmy Intercontinental Commodities (IC) ve výši zhruba 120 milionů.

Radovan Vávra již dříve zdůvodnil postup banky tak, že Intercontinental Commodities měla vůči finančnímu domu platný platební rozkaz a dluhy za firmami z okolí Centrotexu byly nevymahatelné.

Oprodeji dluhu firem kolem Centrotexu rozhodly odborné útvary banky v působnosti tehdejšího člena představenstva Tomase Spurného. Ten letos v červenci uvedl: "Bylo to morálně hnusné, ale jediné možné řešení."

Podle několika na sobě nezávislých zdrojů si prostřednictvím firmy IC koupili dluhy sami dlužníci. V jiných podobných případech banka postupovala nekompromisně a například na Františka Chvalovského a lidi z jeho podnikatelské skupiny ČAS/Satrapa podala trestní oznámení.