Společnost Snowhill provozuje lyžařské areály. Nyní změnila majitele. Ilustrační foto.

Společnost Snowhill provozuje lyžařské areály. Nyní změnila majitele. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Podnikatel Vacek prodal Snowhill, chce další sportovní areály

  • 3
Podnikatel Karel Vacek po prodeji své společnosti Snowhill, provozující lyžařské areály, byznys pro trávení volného času neopustí. Naopak, Snowhill se stane součástí nového velkého holdingu, ve kterém bude mít Vacek významný podíl.

Firmy, které do něj budou patřit, se ovšem kromě lyžování budou soustředit i na další sportovní vyžití. "Byl jsem nucen Snowhill prodat, abych měl peníze na nákup dalších firem," řekl MF DNES Vacek. "Prodejem Snowhillu můj plán udělat velkou volnočasovou firmu rozhodně neskončil," dodal.

Stoprocentní podíl koupil od Vacka spolumajitel holdingu Česká gumárenská společnost Tomáš Němec. Podle Vacka trvala jednání o prodeji zhruba čtyři měsíce.

Pro nového majitele Snowhillu není lyžařský byznys novinkou, vlastní totiž deset procent ve skiareálu ve Špindlerově Mlýně, ve kterém má ale stále majoritu stát. A právě na státní podíl má Vacek spadeno a svou snahou získat jej pod svá křídla se vůbec netají. To, že v něm desetinu vlastní právě jeho partner, by mu mohlo při jednání se státem o odprodeji pomoci.

Prodej Snowhillu Němcovi byl tak podle Vacka nutný tah, neboť mu pomohl získat potřebné prostředky pro nové akvizice: "Pokud chci expandovat, nemůžu to utáhnout jen ze svého."

Vacek stále má s čím případné budoucí firmy spojovat. Ponechal si například společnost Berghill zaměřenou na podnikání v Rumunsku a v jeho rukou zůstává i cestovní kancelář Sportour.

Co chce Vacek přesně koupit, odmítá říct. "Je to obchod v Česku, který má z poloviny přesah do zahraničí," řekl Vacek.

Podle znaleckého posudku měla firma Snowhill hodnotu zhruba 442 milionů korun, velmi podobné výše ovšem dosahovaly i její závazky. Zhruba 170 milionů společnosti půjčil Vacek "z vlastní kapsy" a u bank si vzal úvěry na dalších 245 milionů korun.

Snowhill dluží navíc Liberci zhruba osm milionů korun za nájem na Ještědu, podle Vacka ale společnost neplatí záměrně kvůli sporům s městem o to, za co mají platit. S novým majitelem však podle liberecké radnice není problém. "Vztahy s novým majitelem jsou korektní," řekl včera po jednání s novým vlastníkem liberecký náměstek primátora Ondřej Červinka.