Čerpací stanice Benzina si PKN nechá. Ilustrační foto

Čerpací stanice Benzina si PKN nechá. Ilustrační foto | foto: Martin Adamec, MF DNES

PKN si Benzinu nechá, Conoco ji asi nedostane

  • 4
Polská PKN Orlen si zřejmě nechá čerpací stanice Benzina. Podle smlouvy, kterou uzavřel před privatizací Unipetrolu s americkou společností ConocoPhilips, přitom měl část Benziny prodat právě této firmě. Benzina je součástí holdingu Unipetrol.

"Unipetrol dospěl k závěru, že zvažovaný prodej části sítě Benzina je v rozporu s jeho strategií," řekl mluvčí polského koncernu Dawid Piekarz.

PKN Orlen prostřednictvím Unipetrolu vlastní 300 čerpacích stanic Benzina, kontroluje tak zhruba 11 procent českého trhu. Benzina je největší síť v zemi. Třetinu pump se PKN Orlen zavázal prodat firmě ConocoPhillips, která provozuje síť Jet.

Dosud zástupci polské firmy tvrdili, že s americkou společností jednají o zvýšení ceny. Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže již také začal na žádost ConocoPhillips zjišťovat, zda prodej stanic nevytvoří monopol. Řízení antimonopolního úřadu mohlo nasvědčovat tomu, že se transakce blíží ke konci.

PKN versus Agrofert
Podobnou smlouvu měl PKN uzavřenou i s Agrofertem podnikatele Andreje Babiše. I z té se ale nyní snaží vycouvat. Agrofert měl podle smlouvy získat podíly v pěti dcerách Unipetrolu, konkrétně se jednalo o podíly ve společnostech Agrobohemie, Aliachem, Kaučuk, Paramo a Chemopetrol. - více zde

Poláci ale už dříve oznámili, že počítají s prodejem podílů ve firmách, které pro ně nejsou příliš atraktivní. Byly mezi nimi i tři, které měl podle původní smlouvy získat Babiš. - více zde

PKN tak dal najevo, že s prodejem za původně dohodnutou cenu Agrofert počítat nemůže. Hrozí proto, že o celém sporu, který přerostl v korupční aféru sahající až k nejvyšším politickým špičkám (více zde), rozhodne arbitráž. Ta by mohla firmu potkat i ve sporu s Conocem.

,