Petrof, klavír

Petrof, klavír | foto: iDNES.cz

Petrof vypověděl smlouvu prodejci klavírů GIC

  • 2
Největší evropský výrobce pian a klavírů Petrof vypověděl smlouvu Geneva International Corporation. Ta jeho nástroje prodávala v USA. Letos Petrof s prodejem na místním trhu nepočítá. Příští rok si chce odbyt zajistit sám. Petrof se s GIC rozhádal v březnu, kdy se ho firma snažila dostat do konkurzu.

Výpovědní lhůta smlouvy s GIC, která trvala od roku 1985, činí půl roku. Od prosince tak chce Petrof v USA zahájit vlastní obchodní politiku. "GIC naši značku prodávala v USA levně. My tam chceme soupeřit s nejdražšími německými výrobci," řekla jednatelka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová-Petrofová.

Dodala, že loni GIC nenaplnila kontrakt za asi 150 milionů korun a odebrala jen asi třetinu. Letos GIC nic neodebrala.

Petrof se s GIC rozhádal před třemi měsíci
Královéhradecký výrobce klavírů se se společností GIC střetl v březnu, kdy na něj firma podala návrh na konkurz. Hradecký krajský soud tento týden návrh zamítl.

Návrh byl podle Petrofové opřen o smyšlené pohledávky ve výši dvou milionů korun z titulu reklamací z roku 1999. Podle ní za návrhem stála snaha získat značku Petrof a vyrábět pod ní levnou produkci v Číně.

Ztráta odbytiště sníží firmě tržby
Kvůli výpadku na trhu ve Spojených státech Petrof letos počítá se snížením tržeb o čtrnáct procent na 446 milionů korun. Zisk by však měl vzrůst desetinásobně na asi pětačtyřicet milionů z loňských 4,4 milionu korun.

Růst profitu má zajistit prodej zbytného majetku, bez tohoto vlivu by zisk letos činil asi sedm milionů korun. Úvěry hodlá firma s asi 450 zaměstnanci snížit o 36 procent na zhruba sto milionů korun.

Na Východ půjde více klavírů
V prodeji Petrof letos počítá s posílením odbytu do Ruska, bývalých států Sovětského svazu, Asie, Austrálie a Skandinávie. "Novými odbytišti jsou Jižní Korea, Irán a Spojené arabské emiráty," řekla Ceralová-Petrofová.

Od poloviny loňského roku Petrof své nejlevnější řady pian obchodních značek Scholze a Rösler vyrábí v Číně, kde jsou proti Evropě výrazně nižší výrobní náklady. Podobně to podle Ceralové-Petrofové dělají i další renomovaní výrobci pian.

Letos v Číně Petrof plánuje výrobu přibližně půldruhého tisíce nástrojů, z nichž asi dvě třetiny skončí na trhu v Číně a dalších asijských zemích. Celková produkce firmy by měla sahat k šesti tisícům výrobků.

Krach J. Porkerta zasáhne i Petrof
Záměrů Petrofu by se však mohl negativně dotknout nedávno prohlášený konkurz na slévárnu J.Porkert ve Skuhrově na Rychnovsku. (více zde)

Ta hradeckému podniku dodává asi třetinu litinových rámů pian. "Skuhrovské firmě se budeme snažit obchodně pomoci," řekla Ceralová-Petrofová. Druhým dodavatelem rámů pro Petrof je slévárna v Pilníkově na Trutnovsku.

, ,