Největší zajišťovny v pololetí zakolísaly

Největší světové zajišťovny v pololetí ztrácely. Světová jednička Munich Re spadla ve druhém čtvrtletí do hluboké ztráty, dvojka Swiss Re překvapivě snížila zisk. Výplatu povodňových škod však ani tyto výsledky nijak neohrozí.

Největší světová zajišťovna Munich Re propadla ve druhém čtvrtletí do hluboké ztráty, první tři měsíce roku přitom měla ziskové. Ztráta dosáhla 1,32 miliardy eur, když první čtvrtletí přineslo zisk 4,8 miliardy, oznámila zajišťovna.

Ztrátu způsobily dodatečná tvorba rezerv v americké divizi American Re a vyšší nároky na náhradu škod po útocích na Světové obchodní centrum v New Yorku. Negativně se na výsledku podepsaly i odpisy akciových investic.

Výsledek koresponduje s výrazným poklesem zisku švýcarské zajišťovny Swiss Re. Tato druhá největší zajišťovna na světě zaznamenala za celé první pololetí pokles zisku na 80 milionů eur, z 918 milionů eur před rokem. Zisk snížily odpisy a menší příjmy z investic, uvedla zajišťovna.

Své ztráty z rozsáhlých záplav ve střední a východní Evropě odhaduje Swiss Re na 170 milionů eur. Celkové hospodářské ztráty spojené s letošními záplavami v Evropě se odhadují na 15 miliard eur. Pojištěný bude malý podíl, uvádí Swiss Re s tím, že proti velké vodě se pojišťuje relativně málo lidí.

,