MobilCom čeká odtučňovací kúra

Přes pět milionů klientů německého mobilního operátora MobilCom zřejmě nemusí hledat nového poskytovatele služeb. Jen se musí smířit s menší nabídkou služeb a déle čekat na start sítě třetí generace. Firma totiž oznámila, že v rámci záchranného plánu propustí třetinu lidí - téměř dva tisíce - a omezí investice.

Ve druhém čtvrtletí MobilCom vykázal čistou ztrátu 172,8 milionu eur. Začátkem září oznámil, že bude muset vyhlásit bankrot. Po příslibu vlády, že firma dostane výhodnou půjčku, se ale akcionáři odhodlali alespoň k záchraně hlavních aktivit.

Z nynějších pěti tisíc stálých zaměstnanců firma propustí 1850 lidí. To by jí mělo ušetřit 130 milonů eur ročně a už v polovině příštího roku počítá s tím, že bude zisková.

Firmu spasí předvolební gesto
Mnozí komentátoři se shodují na tom, že kdyby nebyly v září německé parlamentní volby, MobilCom už by neexistoval. Dosluhující levicový kabinet firmě slíbil výhodnou půjčku 400 milionů eur.

Společnost oznámila v polovině měsíce, že směřuje k bankrotu, protože se od ní odvrátil francouzský partner France Télécom kvůli vlastním finančním potížím.

MobilCom musí na konci září zaplatit dluh 4,7 miliardy eur a žádný nový investor není v dohledu. Francouzi drží v MobilComu 28,5 procenta. Jako nevýhodný tah se ukázal nákup předražené licence na provozování třetí generace mobilních sítí, které navíc získalo mnoho firem.

Samotný MobilCom si licenci na provozování sítě třetí generace koupil za 8,4 miliardy eur v roce 2000 krátce před příchodem France Télécom. Letos v srpnu ale musel přiznat, že start 3G se opozdí a investici bude muset odepsat.

,