Výrobce luxusních mercedesů se chystá v Německu propustit 3200 lidí. Ilustrační foto.

Výrobce luxusních mercedesů se chystá v Německu propustit 3200 lidí. Ilustrační foto. | foto: DaimlerChrysler

Mercedes hledá levné účetní, možná i v Česku

  • 9
Vedení koncernu DaimlerChrysler, kam patří značky Mercedes, Jeep nebo Smart, zvažuje o přesunu některých kancelářských profesí do levnějších států. Hlavní cíl je jednoduchý: šetřit. Výplaty německých dělníků nebo proplacení letenek pro vedení se tak může už příští rok řešit v Česku.

"Společnost oficiálně zvažuje přesun některých účetních činností do zemí, jako je Česká republika a Indie," uvedl Erich Klemm, šéf podnikové rady v německé společnosti, pro noviny Stuttgarter Zeitung.

Kolika pracovních míst se přesun může týkat, Klemm neuvedl. Vedení DaimlerChrysler jedná už dva měsíce s podnikovou radou, ve které jsou zástupci odborů, o snižování nákladů a sociálním plánu pro propuštěné zaměstnance.

Německá společnost se stále vyrovnává s převzetím amerického Chrysleru a chystá se propustit 6 tisíc zaměstnanců po celém světě, z toho asi 3200 v Německu. Odbory hrozí, že plán vetují. "Bez vyrovnání zájmů na obou stranách tento plán neprojde," uvedl Klemm.

Podle něj se v případě vedení účetnictví DaimlerChrysler jedná o převedení této práce na jinou firmu, tedy takzvaný outsourcing. Zatímco průměrný výdělek účetního se v Německu pohybuje okolo 2500 eur (asi 70 tisíc Kč), v Praze je nástupní plat absolventa vysoké školy bez praxe u outsourcingové firmy asi dvacet tisíc korun. Příplatky jsou za znalost více jazyků, trochu více dostávají muži.

Přestože outsourcingové firmy účtují klientům vyšší částky, rozdíl je stále významný a přesun práce do zahraničí se automobilce vyplatí. Kombinace levné práce a slušné úrovně vzdělanosti udělala ze střední Evropy jedno ze světových center outsourcingu.

Například Accenture v Česku zajišťuje administrativu pro amerického výrobce autodílů Delphi, vlastní či sdílená účetní centra zde vytvořila například DHL, ExxonMobile, SAP či IBM.