McDonald´s v Česku utržil přes dvě miliardy

  • 11
Síť restaurací rychlého občerstvení McDonald's loni v České republice utržila přes dvě miliardy korun. Oproti roku 2002 vzrostla tržba o šest procent. Předloni byl růst ještě o čtyři procenta vyšší. Pomalejší narůst je způsoben nižším počtem nově otevřených provozoven.

V roce 2002 totiž řetězec otevřel šest nových jídelen, loni to byly jen dvě.
 
McDonald's se podle své mluvčí Drahomíry Jirákové zaměřuje na otevírání restaurací v nákupních a zábavních centrech. Své plány proto společnost koordinuje s rozvojem obchodních středisek.
 
S menším počtem otevřených restaurací souvisí také meziroční pokles investic McDonald's. Zatímco v roce 2002 firma dala převážně do rekonstrukcí a otevírání restaurací 195 milionů, loni to byla necelá polovina, 88 milionů.

Od roku 1992 investoval McDonald's v Česku 2,8 miliardy korun. Nyní má řetězec 70 restaurací po celé zemi. Letos plánuje otevřít další dvě.

V roce 2003 restaurace sítě McDonald's navštívilo 38 milionů zákazníků, o 1,6 milionu více než o rok dříve. Průměrná cena nákupu se zvýšila o 2,3 procenta na 77,7 koruny. Počet zaměstnanců meziročně narostl o 50 na 3600.