Konec čekání ve frontách. Balíky si budou moci zákazníci nově vyzvednout v automatu. (ilustrační foto)

Konec čekání ve frontách. Balíky si budou moci zákazníci nově vyzvednout v automatu. (ilustrační foto) | foto: Dan Materna, MAFRA

Má pošta zavřeno? Balík si nově vyzvednete v „balíkomatu“

  • 120
Česká pošta plánuje zavést takzvané balíkomaty. Půjde o samoobslužné stánky, kde si lidé budou moci vyzvednout své balíkové zásilky i mimo otevírací dobu pošty.

"Na vybraná nádraží a do obchodních center umístíme schránky, do kterých se dostanete pomocí PIN kódu, který vám pošleme do e-mailu nebo do mobilního telefonu," řekl Hitrádiu, které o službě informovalo jako první, ředitel odboru komunikace České pošty Ivo Mravinac. 

Pošta zatím nepočítá s tím, že by službu zvlášť zpoplatňovala. "Protože tím, že pošta nebude doručovat na adresu nebo nebude muset zásilku skladovat, tak ty náklady by se měly vzájemně srovnat," dodal Mravinac.

Odesílatel při odeslání bude muset uvést e-mailovou adresu nebo telefonní číslo adresáta. Podle Mravinace to ovšem lidé dělají už nyní, pokud využijí služeb nabídky Balík Na poštu a Balík Do ruky. U nich si totiž mohou volit místo a způsob doručení zásilky. Projekt by měl být spuštěn ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Konkrétní místa, kde balíkomaty budou, zatím nejou určena. Mělo by však jít o velká města.