Loď dlouhá 290 a široká 44 metrů přivezla náklad 170 000 metrů krychlových LNG - odpovídající 100 milionům kubických metrů v plynném skupenství. Dodavatelem plynu je společnost Shell. | foto: ČEZ

Ze Spojených států připlula druhá loď s LNG. Plyn již proudí do Česka

  • 624
Do nizozemského Eemshavenu dorazila druhá loď se zkapalněným plynem pro Českou republiku. Tentokrát jde o tanker Maran Gas Delphi, který připlul opět ze Spojených států. LNG z plovoucího terminálu zajistí Česku až třetinu jeho roční spotřeby plynu.

První LNG terminál zprovozněný v Evropě po začátku války na Ukrajině funguje zatím podle očekávání a přijímá tankery s LNG podle naplánovaného rozvrhu.

„Terminál v Eemshavenu se podařilo spustit nejen v neuvěřitelně rychlém čase, ale také zatím funguje tak, jak jsme čekali. Spolupráce jak s Gasunií, tak s dalšími uživateli terminálu funguje velmi dobře. Důkazem je, že náklad LNG pro naši druhou loď jsme se objednali u společnosti Shell, která si také v Eemshavenu pronajímá společně s námi část kapacity,“ uvedl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Tanker Maran Gas Delphi připlul z Lousiany z LNG terminálu Calcasieu Pass, odkud vyrazil na konci srpna. Loď dlouhá 290 a široká 44 metrů přivezla náklad 170 tisíc metrů krychlových LNG, což odpovídá 100 milionům kubických metrů v plynném skupenství. Dodavatelem plynu je společnost Shell.

Do nizozemského Eemshavenu dorazila druhá loď s LNG pro Česko.

LNG už byl přečerpán do terminálu a nyní probíhá jeho převedení do plynné podoby a proudí do přepravní soustavy.

Terminál v Eemshavenu je první zařízení svého druhu spuštěné v Evropě od letošního února, kdy začala válka na Ukrajině. LNG terminál se tak podařilo připravit a zprovoznit v rekordním čase během několika měsíců. Zařízení umožní dodat až osm miliard kubíků plynu ročně, z toho tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se přibližně třetině české roční spotřeby.

Zima bude jako ropný šok. Uhelné prázdniny nevylučuji, říká zmocněnec

Terminál tvoří dvě plavidla, Golar Igloo a Eemshaven LNG, umožňující skladování a zpětné zplyňování (FSRU). Vedle ČEZ si kapacity v terminálu vyblokovaly další známé energetické společnost, nizozemský Shell a francouzská Engie.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Skupinou ČEZ zajistilo již dříve jak pronájem části kapacity v novém terminálu, tak i cesty pro přepravu plynu do Česka.

20. září 2022