Konopný výrobek dostupný ve švýcarském Lidlu.

Konopný výrobek dostupný ve švýcarském Lidlu. | foto: Lidl Schweiz

Pro joint do supermarketu. Švýcarský Lidl začal prodávat i marihuanu

  • 25
Zatímco tuzemský Lidl vyhledávají Češi hlavně kvůli nízkým cenám, švýcarský řetězec cílí i na milovníky marihuany. Tamní pobočka od minulého týdne ve vybraných supermarketech zahájila prodej produktů z konopí. Balení obsahující 1,5 gramu marihuany vyjde na necelé čtyři stovky korun.

Drogového opojení se však zákazníci nedočkají. Konopné květy se v Lidlu prodávají jen s nízkou koncentraci omamné látky THC, jejíž obsah musí splňovat podmínky zákona z roku 2011. Podle toho je legální obchodovat pouze s konopím, jehož obsah THC je menší než jedno procento, informuje server Welt.de.

Produkty ovšem obsahují vysokou koncentraci protizánětlivého kanabidiolu (CBD), který má také pozitivní účinky na psychiku.

Švýcarská společnost The Botanicals, jež konopnou náhražku tabáku do Lidlu dodává, marihuanu pěstuje v poloautomatických sklenících pod umělým osvětlením. „Společnost podporuje udržitelné zemědělství tím, že k výrobě nepoužívá chemické, syntetické nebo geneticky modifikované látky,“ píše server Swissinfo.com.

.

Zákazníci si od 19. dubna mohou vybrat ze dvou balení. Menší za 17,99 švýcarských franků (asi 382 korun) obsahuje 1, 5 gramu sušených konopných květů vypěstovaných pod umělým světlem, větší (za 19,99 franků) obsahuje gramy tři a pochází z klasického skleníku.

Lidl přitom není prvním řetězcem, který s prodejem produktů z konopí přišel. Řetězec COOP od loňského července nabízí  svým zákazníkům konopné cigarety Hemp obsahující přibližně 20 % CBD. Krabička cigaret od společnosti Heimat vyjde zákazníky na 19,99 švýcarských franků (asi 425 korun). 

Odborníci v oblasti zdraví nejsou normalizací výrobku příliš nadšeni, jeho účinky podle nich zůstávají relativně neznámé. Například Addiction Suisse, nadace bojující proti problémům s návykovými látkami, v loňském roce uvedla, že opatrnost zůstává heslem. „Je obzvláště důležité zabránit požití CBD během těhotenství, protože by mohla být změněna ochranná funkce placenty,“ píše Swissinfo.com.

Konopí v lékařství

Používá se k mírnění bolestí a má pozitivní vliv na nevolnost i zvracení. Pomáhá při léčbě nezánětlivých onemocnění kůže a vyvolává chuť k jídlu u onkologických pacientů. 

V ČR je použití konopí legální výhradně pro léčebné účely, a to za přísných podmínek. Navíc není hrazeno zdravotní pojišťovnou a jeho maximální měsíční množství nesmí přesáhnout 180 gramů na osobu. Mělo by být také předepsáno odborným lékařem. Cena konopí dovezeného z Kanady se pohybuje přibližně mezi 200 až 250 korunami za gram.