Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lesy ČR zrušily 16miliardový tendr, obnoví ho až po volbách

  • 1
Státní podnik Lesy České republiky dnes zrušil tendr na prodej dřeva a lesnické práce v hodnotě 16 miliard korun. Nový tendr by chtěl podnik vypsat po květnových volbách, uvedl mluvčí společnosti Zbyněk Boublík. Obří tendr pozastavil už v únoru antimonopolní úřad.

Antimonopolním úředníkům se nelíbily parametry nastavené zakázky a chtěli po státním podniku, aby dokumentaci upravil. Lesy ČR si na to berou oddychový čas.

"Aby byly eliminovány jakékoliv možné procesní vady a zadavatel mohl objektivně upravit parametry zadávacího řízení dle akceptovatelných doporučení Úřadu, přistoupil k rozhodnutí zrušit zadávací řízení k veřejné zakázce," zdůvodnil Boublík zrušení obří zakázky.

Zakázka se nezdála ani politikům či ekologům. Kritizovaly ji i lesnické firmy, kterým se nelíbilo, že vítěz získá všechno dřevo. Lesy ČR pak na nátlak těchto firem podmínky tendru změnily, aby se k němu dostaly i menší společnosti. (viz předchozí článek)

Lesy ČR: Politici tlačili, tendr bylo lepší zrušit

Zároveň ale zdůrazňují, že si za svým tendrem stojí, protože obavy ekologů o osud státních lesů ani obavy menších podnikatelů o nedostupnost dříví či obavy o regionální zaměstnanost nejsou podle státního podniku opodstatněné.

Hlavní vinu za zrušení zakázky dávají politikům. "Přestože si podnik stále stojí za filozofií i správností vypsaných tendrů, přispělo politické zpochybňování tendrů k rozhodnutí o jejich zrušení," dodává Boublík.

Státnímu podniku patří polovina lesů v zemi a podle nových smluv se v nich mělo pracovat od ledna 2011.