Měděný kotel v kutnohorském pivovaru.

Měděný kotel v kutnohorském pivovaru. | foto: Lukáš Táborský, MF DNES

Kutnohorské pivo se vrátí. Už však nebude Dačického

  • 9
Výroba piva v Kutné Hoře zřejmě v příštích měsících znovu ožije. Poté, co výroba tradiční značky Dačický ve městě skončila, místní proti zrušení výroby piva protestovali. Radní proto jednají o návratu výroby do pivovaru. Značka Dačický ovšem patří Heinekenu, vznikne proto nové kutnohorské pivo.

Varny kutnohorského pivovaru se znovu naplní vůní čerstvě uvařeného piva. Pivovar se chystá obnovit výrobu během příštích několika měsíců. Tradiční značka Dačický se tam však už vyrábět nebude.

Už v polovině minulého roku výroba Dačického skončila, protože ji společnost Heineken přesunula do Velkého Března. Jenže místní uspořádali několik protestních akcí, aby se výroba piva obnovila. Kutnohorští radní nyní chtějí založit se švédskou firmou Peter MacLaine Reissmüller a českou Quality & Oil Company společný podnik.

Budova kutnohorského pivovaru.

Budova kutnohorského pivovaru.

"Vypsali jsme výběrové řízení na provozovatele pivovaru. Přihlásili se nám dva zájemci. Chtěli jsme se s nimi osobně setkat a projekt se nám zamlouval," uvedl starosta Ivo Šalátek. Připomněl rovněž, že projekt musí ještě schválit na svém úterním jednání zastupitelé. V podniku by mělo mít město čtyřicetiprocentní podíl. Na nájemném by tak získalo ročně 2,5 milionu korun.

Značku Dačický město nechce

Pokud se vše stihne odsouhlasit a podepsat, vařit by se mohlo kutnohorské pivo už na konci letošního nebo začátkem příštího roku. Nejprve by se vařilo sudové pivo, pak by se stáčelo i do lahví. Označku Dačický však nepůjde. "Značka městu nikdy nepatřila, vzal ji s sebou Heineken. Pivo se bude muset jmenovat jinak," řekl Šalátek.

Vedení radnice jedná zároveň stále i s Heinekenem. Chce od něj odkoupit pivovarskou technologii, jenže společnost za ni chce 10 milionů korun, což je podle Šalátka dost. Technologii totiž město před několika lety prodalo tehdejšímu nájemci pivovaru, společnosti Drinks Union, kterou převzal Heineken, za necelých pět milionů korun. "Uvidíme, zda bude vůbec potřeba," poznamenal Šalátek.

Růžena Jiránková byla desítky let sládkem kutnohorského pivovaru.

Růžena Jiránková byla desítky let sládkem kutnohorského pivovaru.

V Kutné Hoře se pivo vařilo více než 400 let. V posledních letech se však provoz pivovaru přestal vyplácet.

Kutnohorský pivovar

První písemná zmínka o tvrzi Lorec pochází z roku 1418 a už roku 1544 je zde zmiňován pivovar. Historie dnešního pivovaru začíná v roce 1559, kdy tvrz koupil Ondřej Dačický. Jeho syn Václav Dačický z Heslova zde roku 1573 nechal postavit nový pivovar.

V roce 1589 koupilo tvrz s pivovarem město Kutná Hora za 600 kop grošů. Od té doby byla tvrz až na výjimky trvale v majetku města. V roce 1949 přešel pivovar do majetku Sdruženého komunálního podniku a roku 1953 byl znárodněn. Majetkem města se stal opět v roce 1992.

Vyráběl piva pod značkami Dačický a Lorec. Pivovar provozovala skupina Drinks Union, která se v červenci 2008 stala součástí koncernu Heineken. V červnu 2009 oznámila společnosti Heineken, že pivovar Kutné Hoře zavírá.