Komerční bance vzrostl v prvním pololetí meziročně zisk o desetinu. Banka také nalákala na své služby o pět procent více lidí.

Komerční bance vzrostl v prvním pololetí meziročně zisk o desetinu. Banka také nalákala na své služby o pět procent více lidí. | foto: MF DNES

Komerční banka vydělává a spouští sobotní provoz

  • 5
Komerční banka vydělala v pololetí zhruba stejnou sumu peněz jako její konkurent Česká spořitelna. Svůj čistý zisk zvýšila o 9,8 procenta na 5,29 miliardy korun. Také zisk spořitelny přesáhl 5,2 miliardy. Komerční bance však na rozdíl od spořitelny přibyli další klienti.

Do konce roku chce banka otevřít dvacet až třicet poboček, které budou otevřeny v sobotu. Ty jsou nyní v provozu asi čtyři.  Podle šéfa banky Laurenta Goutarda by se mělo jednat hlavně o pobočky ve velkých městech nebo obchodních centrech.

Společnost tak reaguje na poptávku ze strany zejména mladých lidí, kteří během pracovního týdne nedokáží najít dostatek volného času, aby vyřídili svoje záležitost či se poradili s bankéřem.

Banka láká klienty
Klienty se zatím bance udržet daří. Oproti konkurenci, které klientela ubyla, se Komerční bance podařilo nalákat o pět procent lidí více. Českou spořitelnu naopak 0,6 procenta zákazníků opustilo.

Služby Komerční banky začalo využívat o pět procent více lidí. Banka tak nyní slouží 1,26 milionu osob. I s podniky poskytuje služby 1,54 milionu zákazníků, tedy o šedesát tisíc vyššímu počtu než před rokem.

Svůj čistý zisk zvýšila o 9,8 procenta na 5,29 miliardy korun.

Provozní zisk Komerční bance stoupl o jedenáct procent na 7,8 miliardy korun. Celkové provozní výnosy posílily meziročně o 11,3 procenta na 14,4 miliardy korun. K nárůstu podle banky přispěly nejvíce čisté úrokové výnosy.

Ty posílily o čtrnáct procent na 8,9 miliardy korun. Vedle akvizice Modré pyramidy přispěly k nárůstu zejména objemy peněz uložených na běžných účtech a růst objemu poskytnutých úvěrů.

Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly téměř o šest procent na 4,56 miliardy korun, a to díky rostoucímu počtu zákazníků a transakcí.

Čisté úvěry klientům vzrostly zhruba o třetinu na 274,5 miliardy korun, celkové vklady klientů se zvýšily o 27,8 procenta na 507,4 miliardy korun.

Investoři výsledky ocenili 
Akcie na pražské burze po zveřejnění výsledků v 10:15 rostly o 0,55 procenta na 3971,60 korun. Roste celý trh a index PX je o 0,19 procenta výše, uvedla ČTK.

Většinovým vlastníkem Komerční banky je francouzská Société Générale, která vlastní přes šedesát procent akcií společnosti.

Z největších konkurentů Komerční banky zveřejnila výsledky Česká spořitelna, jejíž konsolidovaný zisk dosáhl v pololetí 5,23 miliardy korun. - více zde

ČSOB zveřejní konsolidované výsledky za první pololetí 10. srpna.

,