Komárkovy zisky zvedl plyn z Pákistánu

  • 1
Skupině Karla Komárka se v minulém roce dařilo. Přispěly k tomu kromě průmyslových a finančních aktivit i projekty v oblasti ropného a plynárenského průmyslu. Skupina SPP Bohemia, která je součástí ropných a plynárenských podniků skupiny, dosáhla loni vůbec nejlepšího výsledku v historii.

Zisk před zdaněním se vyšplhal na 1,86 miliardy korun. "Hlavními tvůrci výborných hospodářských výsledků skupiny za rok 2004 byly především společnosti SPP Bohemia Moravské naftové doly," uvedla firma v tiskové zprávě.

Společnost Moravské naftové doly těží v Česku, ale svoje aktivity rozšiřuje i v zahraničí - mimo jiné také v severní Americe nebo Pákistánu. Přitom ještě před několika lety měla společnost problém vůbec najít banku, která by ji podpořila.

"Pákistán byl tenkrát vysoce rizikovou oblastí," říká šéf skupiny Karel Komárek.

Moravské naftové doly dosáhly loni zisku 1,5 miliardy korun. Podle Komárka se na výsledku mimo jiné podepsaly i kurz amerického dolaru i příznivé ceny ropy. Loni byla průměrná cena na úrovni 38 dolarů za barel oproti zhruba 29 dolarům o rok dřív, vysvětlila společnost.

V Pákistánu se zaměřuje na tři oblasti - ložiska Sawan, Mari South a Ziarat.

"Pozitivní dopad do hospodaření skupiny měl především prodej zemního plynu vytěženého z ložiska Sawan, kde Moravské naftové doly vlastní sedmiprocentní podíl na těžbě," uvedla společnost.

Podnik plánuje, že ve svých investicích bude pokračovat i v příštích letech.

SPP Bohemia patří do skupina K&K Capital Group. Ta vznikla v roce 1999 jako investor zastřešující finanční a průmyslové, aktivity i projekty v ropném a plynárenském průmyslu. Do finanční oblasti patří i investice do cestovního ruchu, například ve společnosti Fischer Air.

,