Jukos se pomalu stává minulostí. Jeho majetek si rozeberou věřitelé.

Jukos se pomalu stává minulostí. Jeho majetek si rozeberou věřitelé. | foto: Profimedia.cz

Jukos bankrotuje, věřitelé odmítli sanaci

Bývalý ruský ropný obr krachuje. Věřitelé v úterý odhlasovali bankrot a jejich rozhodnutí může zvrátit už jen bankrotový soud. Pravděpodobnost, že by to udělal, je ale velmi malá, píše agentura AP.

Největším věřitelem Jukosu je ruský stát, kterému společnost dluží na daňových nedoplatcích 13 miliard dolarů (asi 290 miliard korun).

"Domnívám se, že obnova platební schopnosti Jukosu je nemožná," řekl soudem jmenovaný správce Eduard Rebgun.

Se stanoviskem Rebguna ale nesouhlasí hlavní akcionář Jukosu, společnost GML. Ten totiž zpochybňuje jak státní pohledávku, která významně snižuje čistou hodnotu majetku Jukosu, tak i ohodnocení majetku Jukosu.

Rebgun totiž spočítal, že čistá hodnota majetku je záporná. Tim Osborne z GML se ale ohradil a dle jeho výpočtů je rozdíl mezi majetkem a závazky kladný - ve výši 20 miliard dolarů.

Likvidace Jukosu bude posledním aktem příběhu soustředěného útoku na tuto kdysi mocnou firmu. Jukos se dostal do dluhů právě pod tlakem obřích daňových pohledávek ruských úřadů, které podle řady pozorovatelů měly za cíl zničit impérium nepohodlného podnikatele Michaila Chodorkovského, píše agentura ČTK.

Ten v současnosti vykonává trest v ruské věznici. Odsouzen byl za daňové úniky a podvody.

Poslední i když malá naděje pro akcionáře - bankrotový soud - se bude konat 1. srpna.

Velkou část aktiv po Jukosu zřejmě spolkne jeho druhý největší věřitel, kterým je další ruská ropná společnost Rosněfť.