Jaguar v Coventry končí, na 1000 lidí je bez práce

  • 18
Americký automobilový gigant Ford končí s výrobou luxusních vozů Jaguar v anglickém Coventry. Asi 1 100 lidí, tedy asi polovina, přijde o práci. Firma zdůvodnila své rozhodnutí slabou poptávkou na americkém trhu, který je pro společnost klíčový.

Anglický závod vyrábí luxusní vozy přes půl století, otevřel v roce 1951. Dnes v něm pracuje asi dva a půl tisíce zaměstnanců. Téměř polovinu z nich firma propustí, o ostatní se ale postará.

Firma zatím závod nezavře. V Coventry zůstane na tři sta lidí. Podle ČTK by tu mělo být sídlo vedení divize. Dalších asi čtyři sta zaměstnanců se přesune do pobočky v Castle Bromwich. Asi 300 lidí najde práci ve Fordově závodě Aston Martin ve městě Gaydon ve střední Anglii.

Obyvatelé Coventry se se zprávou vyrovnávají těžko.

"Jaguar je Coventry a Coventry  je Jaguar. Je to jako ztratit přítele nebo člena rodiny," komentoval Nick Matthews z výrobní skupiny univerzity Warwick.

Firma potíže s odbytem ohlásila už začátkem září. Mluvčí automobilky tehdy uvedl, že firma plánuje snížit objem výroby v celkem třech britských závodech, a to zhruba o 15 tisíc vozů do konce roku 2004. Automobilka by tak podle odhadů ekonomů mohla vyrábět zhruba 120 tisíc vozů ročně. - více zde

Jaguár navíc své vozy stahuje i z formule 1. Podle zástupců společnosti Jaguar se firma pokusí celou stáj prodat.