I přes povodně se ČSA drží v růstu

  • 1
Ani srpnové povodně nezabránily Českým aeroliniím ve zlepšeném výkonu. Letadla ČSA přepravila od ledna do září 2,374 milionu cestujících, což je o 4,9 procenta více než ve stejném období loni. Podle prezidenta aerolinií Miroslava Kůly přitom firma kvůli záplavám zaznamenala v srpnu a září až pětinový propad počtu rezervací.

Letošní hospodaření aerolinií skončí zřejmě s lepším výsledkem, než byla loňská ztráta přes 400 milionů korun. Zatím však podle Kůly nelze říci, zda bude výsledek kladný či záporný. I když se firma snaží minimalizovat veškeré náklady, kvůli povodním přišla na výnosech o 200 až 300 milionů korun.

Letecká doprava se stále nevyrovnala s loňskou krizí, kterou odstartoval propad americké i evropské ekonomiky a ještě prohloubily teroristické útoky 11. září. Letecké firmy loni vykázaly rekordní ztrátu 11,6 miliardy dolarů a také letos nebude hospodaření přepravců právě nejlepší.

Letecká asociace IATA počítá i pro tento rok s celkovou ztrátou světových aerolinií v řádu miliard dolarů. Jen na mezinárodních trasách se tato ztráta odhaduje na pět až sedm miliard dolarů.

Kvůli situaci na leteckém trhu se zřejmě odloží privatizace Českých aerolinií. S tou kabinet počítal v příštím roce prodejem zhruba třetiny akcií partnerům ČSA v alianci Sky Team, tedy společnostem Air France a Delta a nabídkou dalších cenných papírů na kapitálovém trhu.

"V příštím roce k tomu zřejmě nedojde. Měli bychom uvažovat o letech 2004 nebo 2005," uvedl Kůla.

ČSA, které v příštím roce oslaví osmdesátileté výročí, provozují 31 letadel. Páteř letadlového parku tvoří 20 Boeingů 737.

,