Hyundai chce v ČR postavit obří automobilku. Ilustrační foto.

Hyundai chce v ČR postavit obří automobilku. Ilustrační foto. | foto: iDNES

Hyundai se chystá vyrábět v Česku

  • 597
Do Česka se chystá další automobilka, tentokrát největší jihokorejský výrobce vozů Hyundai. Podle tiskové zprávy pro kapitálový trh je Ostrava nejpravděpodobnějším cílem pro továrnu za miliardu eur. Také šéfové automobilky označují Česko za jasného favorita.

Roční kapacita továrny by měla být podobná jako u konkurenčního podniku TPCA v Kolíně, tedy 300 tisíc vozů. První automobily by měly z výrobních linek sjet v roce 2008.

„Po pečlivém zvážení našich záměrů na expanzi na východoevropských trzích jsme zjistili, že Česká republika by pro nás byla nejlepší volbou. Nedávno vstoupila do Evropské unie a má velký potenciál stát se finančním centrem celého regionu,“ cituje korejská agentura Yonhap šéfa automobilky Hyundai Čong Mong-kua.

„Doufáme, že nám česká vláda pomůže vyhledat vhodné místo, vybudovat potřebnou infrastrukturu a poskytne nám nějaké investiční pobídky,“ řekl Čong Mong-ku agentuře AP.

Prezident Hyundaie se v Praze setkal s premiérem Jiřím Paroubkem a dalšími představiteli, s nimiž jednal o výstavbě továrny.

Podle agentury CzechInvest se ale Korejci zatím nerozhodli, kde závod postaví. O Česku pouze uvažují jako o nejvhodnější lokalitě.

„Česká republika je hlavním kandidátem pro umístění tohoto projektu. Definitivní rozhodnutí nicméně zatím nepadlo,“ řekla mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.

Evropa je pro Hyundai druhým největším trhem, hned po Spojených státech. Samotný Hyundai je sedmým největším výrobcem automobilů na světě a v Koreji ovládá asi polovinu trhu.

Automobilka poprvé expandovala za hranice Koreje v roce 1997, kdy část výroby přesunula do Indie. V současnosti už má závody v Číně, Turecku a Spojených státech.

Vznik evropské pobočky tak podle expertů dokončí tvorbu globální výrobní sítě Hyundaie.

Hyundai není první korejskou automobilkou, která obsazuje Evropu - na Slovensku rozjíždí svou továrnu Kia Motors, která patří do rodiny Hyundaie.