Pobočka britské banky HSBC v centru Londýna.

Pobočka britské banky HSBC v centru Londýna. | foto: Reuters

Největší evropská banka bude radikálně škrtat. HSBC propustí 35 tisíc lidí

  • 14
Britská nadnárodní investiční banka HSBC se zbaví aktiv v hodnotě 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč) a v příštích letech propustí zhruba 35 tisíc lidí. Chce tak mimo jiné zvrátit zpomalování svého růstu na hlavních světových trzích a vyrovnat se s dopady nízkých úrokových sazeb centrálních bank. Loni HSBC klesl čistý zisk o polovinu.

Loňský zisk britské bankovní společnosti HSBC klesl před zdaněním o 33 procent na 13,5 miliardy dolarů (zhruba 310 miliard Kč). Čistý zisk pak klesl o 53 procent na šest miliard dolarů. Analytici však odhadovali, že zisk před zdaněním za rok 2019 bude činit 20,03 miliardy dolarů. Na výsledek měly vliv jednorázové odpisy spojené s investičními obchody a s obchody v oblasti firemního bankovnictví v Evropě v hodnotě 7,3 miliardy dolarů.

Více než polovina světových bank nemusí přežít příští recesi, varují analytici

Aby firma, která je podle objemu aktiv největší evropskou bankou, ušetřila, propustí v příštích třech letech zhruba 15 procent zaměstnanců, tedy asi 35 tisíc lidí. Sdělil to prozatímní generální ředitel HSBC Noel Quinn, podle nějž by část těchto pracovníků banku opustila i za jiných okolností.

HSBC plánuje do roku 2022 osekat své roční náklady o 4,5 miliardy dolarů. V rámci své největší restrukturalizace od finanční krize se banka také zbaví aktiv v hodnotě 100 miliard dolarů, píše deník Financial Times.

Otazník jménem koronavirus

„Část našeho podnikání nepřináší přijatelné výnosy,“ uvedl v úterý Quinn, když představoval celoroční hospodářské výsledky. „Navrhujeme proto revidovaný plán zvýšení výnosů pro investory,“ dodal. 

Centrální banky jsou v pasti. Pro boj s příští recesí jim nezbývají nástroje

Banka, na kterou se dlouhodobě dotahuje konkurence, se snaží stát konkurenceschopnější, zatímco čelí celé řadě výzev, píše agentura Reuters. HSBC vytváří většinu svých příjmů v Asii. Její aktivity nyní komplikuje obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, přetrvávající nejistota kolem odchodu Velké Británie z Evropské unie, uvolňování měnové politiky, nepokoje v Hongkongu a v neposlední řadě epidemie koronaviru.

Ta zatím nebyla zohledněna ve výhledu, jejž HSBC zveřejnila v úterý. „V závislosti na tom, jak se situace vyvíjí, existuje potenciál pro jakékoliv související ekonomické zpomalení, které by mělo dopad na naše očekávané úvěrové ztráty v Hongkongu a pevninské Číně,“ citovala ze zprávy agentura Bloomberg. Z dlouhodobého hlediska může bance v těchto oblastech klesnout příjem kvůli nižšímu objemu půjček, další úvěrové ztráty pak vyplývají z narušení dodavatelských řetězců zákazníků.

,